Salta al contenuto principale

(Lucía Montobbio –CR) Aquest dissabte comença una de les festivitats més importants per a la comunitat musulmana: el ramadà. Enguany, cau a la primavera. La festa convida a prendre cura de la dimensió espiritual de la persona. Durant el ramadà, la comunitat musulmana continua resant cinc vegades al dia (salat), com fa durant tot l’any. Tanmateix, hi afegeixen una altra pregària optativa a la nit (tarâwih) en què es llegeix una mica de l’Alcorà fins a completar-lo.

Ramadà és el nom que rep el novè mes de l’any lunar del calendari islàmic. Per a la comunitat musulmana, els dies comencen amb la caiguda del sol, i el mes, dos dies després de la lluna nova, quan es comença a veure el creixent lunar. L’inici dels mesos de calendari lunar sovint és diferent de l’inici dels mesos del calendari solar; per això el mes del ramadà, i la seva festa, segons el càlcul del calendari, es pot celebrar tant a l’hivern, com a la tardor, com a la primavera o l’estiu.

La festa recorda que l’arcàngel Gabriel (Jibril) va revelar els textos sagrats al profeta. L’Alcorà, que és la paraula mateixa de Déu revelada per Jibril, consta de 114 capítols que es diuen sures. Les seves pàgines aborden temes com la fe, la vida dels profetes, i s’hi descriuen normes morals, religioses i jurídiques.

A més a més, es recorden altres fets històrics com la mort de Jadiya, la dona del profeta Mahoma; el naixement de Husayn ibn Ali, fill del primer musulmà: Ali ibn Abi Talib; la batalla de Badr, la conquesta dels musulmans de la Meca; la mort d’Ali ibn Abi Talib, el primer musulmà i quart califa; i la Nit del destí.

Durant aquests dies, la comunitat musulmana es desitja bon inici de ramadà dient-se: Ramadân mubârak, i fan dejú des que surt el sol fins que es pon. Els musulmans es desperten abans de l’alba per esmorzar (sihûr), i només quan es fa fosc tornen a menjar i beure (iftâr).

El perdó i l’almoina

D’aquesta pràctica queden dispensats els nens, les dones embarassades, o les persones que pateixen alguna malaltia o es troben de viatge. Els que són majors d’edat i tenen un bon estat de salut són convidats a complir amb el quart pilar de l’islam, que és el dejú i l’abstinència (sawm). Es renuncia a menjar, a beure, i a altres accions com mantenir relacions sexuals o fumar.

Durant el ramadà, es dona rellevància al perdó. De fet, ramadà té l’arrel en la paraula ramada que significa cremar en àrab. En aquests dies, les faltes són perdonades, metafòricament cremades per començar de nou.

Un altre pilar que també es practica i és important durant la festa és l’almoina (zicat). La comunitat es preocuparà perquè tothom pugui celebrar els iftars, que no manqui el menjar quan es pongui el sol. És un moment que se celebra amb alegria, i es pot fer o bé a casa, recollits amb amics i familiars, o bé a la mesquita acompanyats de tota la comunitat. Es mengen alguns plats típics com els ous bullits, la sopa harira, dàtils i dolços elaborats amb mel i fruits secs com els festucs o les ametlles.

Una celebració conjunta amb la Pasqua

És habitual que les mesquites dels municipis catalans obrin també les portes a la resta de ciutadans, per celebrar el trencament del dejú. De fet, un dels iftars populars més coneguts és el que organitza el Grup Interreligiós del Raval (GIR) que serveix per reforçar els vincles entre la comunitat musulmana i la resta de comunitats que conviuen a Barcelona.

Aquest any, la Pasqua i l’iftar coincideix, i dijous 21 d’abril a les 20 h, la Rambla del Raval acollirà una celebració conjunta sota el lema ‘la Pau al món’. “Aquest any tornem a la Rambla del Raval amb el nostre tradicional sopar popular, aquesta vegada, així com a les últimes tres edicions, celebrarem l’iftar conjuntament amb la Pasqua cristiana i farem una acció interreligiosa amb les dues celebracions, per acompanyar tant a la comunitat musulmana, com a la comunitat cristiana del barri”, informa Carolina Rodríguez, tècnica de projectes de Tot Raval.

L’acció interreligiosa consisteix a compartir durant un sopar el trencament del dejuni amb la comunitat musulmana i la mona de Pasqua amb la comunitat cristiana. “La celebració serà molt senzilla i constarà de tres parts. Una primera part amb dos parlaments institucionals, un de la Generalitat i un de l'Ajuntament; una segona part d’intervencions de membres del GIR amb la lectura d’un text en diferents llengües; i una tercera part amb un minut de silenci abans de la crida a l’oració... I després es farà el sopar popular”, descriu Rodríguez que a la vegada convida tothom a participar-hi.

La festa que anuncia el final del ramadà és l’Aïd Al-Fitr, que se celebrarà el 2 de maig de 2022, tot i que la data pot variar segons l’observació de la lluna. Després de tot un mes de dejú i abstinència, la comunitat es felicitarà l’esforç i l’experiència espiritual que s’ha viscut.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.