Salta al contenuto principale

Algofòbia significa por al dolor, una por generalitzada al sofriment. Vivim, segons el pensador sud-coreà Byung-Chul Han, en una societat pal·liativa que busca una anestèsia permanent. És a dir, els medicaments que originalment s’utilitzaven en la medicina pal·liativa passen a administrar-se a gran escala a persones sanes. Es pretén evitar, costi el que costi, qualsevol situació dolorosa. A qualsevol preu. Aquesta exigència penetra en tots els replecs de la persona. El sofriment, que cal silenciar, es converteix en tabú. La societat s’instal·la en l’obligació de ser feliç. Cadascú ha de buscar la felicitat en la seva pròpia vida, gairebé sempre desentenent-se dels altres. La solidaritat es quarteja i s’esfondra. Benestar personal, vida privada, millora dels estats anímics. Es desactiva la revolució social que pretén treballar en les causes dels desajustaments socials i un es tanca en el seu propi món. No hi veu més enllà. Molts ideals de creixement personal i autorealització són el reflex d’una fugida del dolor. Vivim amb bones dosis d’analgèsics. La pandèmia ha posat en primer pla l’afany de supervivència. Potser no morirem de Covid, però sí de viure una existència mancada de sentit, que no s’atreveix a pensar en la mort com a culminació de la vida. Reflexions que conté La societat pal·liativa de Byung-Chul Han. Una lectura molt recomanable.

En l’antítesi d’aquests plantejaments actuals, quan tenia 18 anys em va arribar a les mans un llibre de Margarita Teilhard de Chardin, titulat Energía espiritual del sufrimiento, prologat pel seu germà Pierre, famós pensador i investigador, que va arribar a escriure: «No hi ha cap progrés en l’ésser sense algun misteriós tribut de llàgrimes, de sang i de pecat.» Frase que vaig esculpir a la meva memòria. Margarita, parlant amb Serafina, diu: «Els sants no buscaven el sofriment sinó la voluntat divina.» Enguany la Quaresma comença el 2 de març amb la celebració del Dimecres de Cendra. Una nova oportunitat per afrontar sense embuts l’algofòbia dominant, descobrir l’energia espiritual del sofriment i augmentar la consciència.

Lluís Serra i Llansana – CC – 27 de febrer de 2022 – núm. 2214 – pàg. 23.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.