Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarres) La mort, la salut mental, les addiccions i les relacions sexo-afectives. Aquests són els quatre tabús que han treballat els més de mil joves d’entre 15 i 18 anys que han participat aquest cap de setmana a la TrocaJove, que organitza anualment el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) – Fundació Pere Tarrés que s'ha celebrat en dues cases de colònies: La Conreria, a Tiana, i Artur Martorell, a Calafell.

Els joves han pogut reflexionar sobre aquestes qüestions en un entorn festiu, lúdic i formatiu que inclou des d’activitats de lleure educatiu fins a espectacles, tallers, xerrades o debats on els joves han expressat les seves opinions i pensaments.

Aquest recorregut pels tabús no l’han fet els joves sols, sinó que han estat acompanyats per monitors que han representat diferents personatges com ara la directora d’un circ, un mag, un acròbata i un pallasso.

“A través dels personatges d’un circ, volem oferir l’espai perquè tothom qui participi se senti segur per expressar allò que sovint evitem parlar per incomoditat, por o prejudicis. Compartir l’experiència amb altres joves d’arreu del territori català és una gran oportunitat per als participants”, exposa la presidenta del MCECC, Anna Grau.

Per la seva part, Adrià Godia de la comissió organitzadora, explica que el circ era la forma d’agermanar persones de diferents procedències. “En el fons la societat cada cop posa més etiquetes i ens volem amagar a nosaltres per quedar bé amb la resta. No ens deixem veure a nosaltres mateixos”, precisa Godia.

A més, afegeix, que s’han escollit aquests tabús perquè són els que més repercussió tenen entre els joves. “És una forma d’arribar més amb ells, connectar de manera més fàcil, realment, temes que a ells els interessi, els hi puguin ser útils per remoure consciències i fer pensar. Molts cops a la nostra rutina anem fent coses sense pensar ni aturar-nos. Aquí és un espai on parem i els fem pensar”, explica Godia.

Més de 25 anys de trobades

Es tracta d’una trobada de treball i reflexió adreçada a joves que se celebra des de fa més de 25 anys i que només la pandèmia va fer que el 2020 deixés de celebrar-se. L’any passat va tenir lloc de forma híbrida. Enguany ha recuperar la presencialitat i el nombre d’assistents han arribat a 1.030 participants, xifra similar a l’assistència prèvia a la pandèmia.

“És important venir a la TrocaJove per conèixer altres esplais i altres maneres de fer. Crec que per als joves també és important perquè vegin que el lleure segueix endavant”, exposa la Berta del centre d’Esplai Sant Isidor de Barcelona.

Ara bé, com a mesura de prevenció per la pandèmia de la covid-19, la trobada s’ha realitzat de manera simultània en dos espais diferents: l’alberg de La Conreria, així com a la casa de colònies Artur Martorell.

“Haver de cancel·lar la trobada el 2020 i fer-la en format híbrid el 2021 va ser realment dur i complex. Per això, sentim molta il·lusió per poder reprendre aquesta presencialitat que tant desitjàvem”, exposa Grau, que afegeix que això ha suposat “un gran repte” per a la comissió organitzadora. “Li hem d’agrair infinitament la implicació i tot l’esforç fet, no ha estat gens fàcil”, assegura Grau.

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés és una federació amb un bagatge de més de 60 anys que agrupa a més de 200 centres d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els seus centres acullen prop de 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.