Salta al contenuto principale

(CR) La religiosa teresiana Victòria Molins i l’escolapi Jordi Vilà han estat els ponents de la sessió ‘Ponts entre diferents formes de viure la fe’ organitzada per l’associació Cristianisme al Segle XXI. La sessió telemàtica ha tingut lloc aquest dissabte i ha estat conduïda per Josep Busquets.

“A l’escola, abans vam aprendre els manaments que les benaurances”. Molins ha contraposat la religió dogmàtica imposada a l’escola amb la vivència de la fe a casa seva. S’ha referit a la celebració eucarística com un acte que, en el seu record, es presentava com una obligació i no com un “goig de trobada”. A l’escola i, també, a la societat en general “calia una altra manera de viure la fe”, ha dit. En aquest sentit la religiosa s’ha qüestionat el perquè de donar més importància a la religió que a Déu: "Per què hem de posar normes a la fe?”.

“He conegut un Déu viscut per persones que es troben a la perifèria”

Molins també ha parlat de l’enriquiment derivat de l’intercanvi amb altres confessions religioses. Ho ha exemplificat amb a través del Grup Interreligiós del Raval. Els seus integrants preguen junts, llegeixen els textos sagrats de diferents tradicions religioses i parlen d’un Déu que està per damunt de rituals o maneres de dir. “He conegut un Déu viscut per persones que es troben a la perifèria”. S’ha referit a persones drogodependents, sens ellar i a joves empresonats amb qui resa conjuntament a l’Hospital de Campanya de Santa Anna.

“El Sínode ha de ser de la gent, no dels bisbes”

“Hem de revisar la nostra cultura acollint la diversitat”, ha dit Jordi Vilà sobre les diverses maneres de viure la fe. Ha parlat de “ponts” com a espais de pluralitat, d’entrada i sortida, de lloc de trobada i de deixar-se transformar per l’altre.

Per a ell, “viure la fe amb voluntat de pont” no és només un “canvi de vestit” sinó que és “una transformació pregona”. Ha fet referència al procés sinodal que impulsa el papa Francesc: “és una ocasió que no pot decebre”. “Ha de ser de la gent, no dels bisbes”, s’ha reafirmat. Un sínode que ha de treballar amb actitud d’escolta, que ha de recuperar el feminisme i que ha de donar la paraula a les dones.

També ha fet èmfasi al “pont” com a “diàleg amb ateus i agnòstics”. Una acció que requereix cultura religiosa i saltar-se les normes, ha dit. “Fer ponts és trobar nous espais de pregària, incorporar nous mètodes orientals que relacionen l’església llatina amb l’ortodoxa”, ha expressat. En la seva opinió, “l’evangeli no està passat de moda”. “És llum que ens ajuda a aprendre i desaprendre de la vida”, s’ha refermat.

Jordi Vilà ha demanat referents i comunitats que acullin i acompanyin. Són, segons l’escolapi, aspectes claus per a la interpretació actualitzada dels textos i la participació activa d’aquestes comunitats. “Hem de viure la fe essent nosaltres”, ha conclòs.

Arran de la situació a Ucraïna, Busquets ha proposat una breu reflexió a favor de la pau i de rebuig a tot allò que condueix a la guerra. Ha convidat als assistents a fer un minut de silenci i de reflexió.

Aquesta ha estat la tercera edició del cicle Espai Obert ‘La utopia de l’Evangeli avui. De quin Déu parlem?’ que organitza Cristianisme al segle XXI. El cicle es desenvolupa en sis sessions de dissabte al matí.

Docència i cura pels més vulnerables

Molins ha dedicat la seva vida a l’ensenyament i a fer costat als més vulnerables. Ha estat impulsora de l’Hospital de Campanya de l’església de Santa Anna de Barcelona. És doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull i ha escrit diversos llibres. La seva tasca ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi.

Jordi Vila va néixer a Caldes. Ha estat director de l’escola Luz Casanova i actualment dirigeix diverses activitats al Raval i a la parròquia del Carme. L’escolapi té una gran experiència docent que ha dut a terme al Senegal i a Xile.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.