Salta al contenuto principale

(Vatican News) El papa Francesc ha decidit que els bisbes locals podran intervenir en la gestió dels seminaris, la formació sacerdotal, la redacció dels catecismes i d'altres sectors sense demanar l'aprovació del Vaticà, sinó una confirmació més senzilla. Ho ha establert en la seva carta apostòlica en forma de 'Motu Proprio' publicada aquest dimarts. En ella, decideix modificar l'assignació d'algunes competències previstes pel Codi de Dret Canònic tant de l'Església llatina com de les esglésies orientals per afavorir la "descentralització" i la "proximitat" de l'Església.

Entre aquestes competències, hi ha la publicació de catecismes per part de les Conferències Episcopals. Una de les primeres novetats fa referència a la transferència de la Santa Seu al bisbe diocesà de la facultat de crear un seminari al seu territori sense haver d'esperar l'aprovació de Roma, sinó simplement la confirmació. L'objectiu, com es defineix en la introducció del 'Motu Proprio', és fomentar una "sana descentralització" que dinamitzi les decisions en l'àmbit eclesial.

Una possibilitat anàloga es concedeix als bisbes pel que fa a la formació sacerdotal i a la incardinació dels sacerdots. A partir d'ara es podran incardinar, a més d'en una església o institut religiós concret, també en una "associació pública clerical", reconeguda per la Santa Seu, per evitar "clergues acèfals i errant". Aquesta formació sacerdotal, els bisbes la poden adaptar "a les necessitats pastorals de cada regió o província".

El criteri de descentralització i de "proximitat" es reflecteix igualment en l'allargament de 3 a 5 anys del període d'"exclaustració". És a dir, la possibilitat que autoritza a un religiós a viure fora del seu propi institut per motius greus.

El 'Motu Proprio', a més d'intervenir sobre la competència de les Conferències Episcopals per publicar els catecismes, intervé transferint, de la Santa Seu a les Esglésies locals, la responsabilitat de les decisions sobre possibles reduccions en el nombre de misses a celebrar pel que fa a les intencions i recepcions.

Principis que van inspirar aquest Motu Proprio

En aquest sentit, Marco Mellino, secretari del Consell de Cardenals i membre del Consell Pontifici per als Textos Legislatius, explica els principis generals que van inspirar el 'Motu Proprio' del Papa.

Segons Mellino, el 'Motu Proprio', pel qual es canvien algunes normes dels dos Codis de l'Església catòlica -el Codi de Dret Canònic per a l'Església llatina i el Codi de Cànons de les Esglésies Orientals per a l'Església oriental- és una peça que se suma a la tasca de reforma que el papa Francesc ha iniciat des de l'inici del pontificat i que continua tirant endavant.

Respon a l'esperit de "sana descentralització" indicat a l'Exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium, núm. 32, orientada a fomentar i potenciar la dinàmica de proximitat a l'Església, sense comprometre per això la comunió jeràrquica.

La intenció que anima al papa Francesc, explica Melloni, "és profundament pastoral i queda ben delineada a l'epígraf introductori del text", en què es diu que, tenint en compte la cultura eclesial i la mentalitat jurídica pròpia de cada codi, certes competències fins ara atribuïdes a la Santa Seu i, per tant, exercides pel govern central, s'estan "descentralitzant". Això vol dir que s'estan assignant als bisbes i als superiors majors dels Instituts de Vida Consagrada i de les Societats de Vida Apostòlica. Es fa amb la intenció precisa de fomentar el sentit de col·legialitat i de responsabilitat pastoral, així com d'afavorir "els principis de racionalitat, eficàcia i eficiència".

Per Melloni, és evident que quan l'autoritat té un coneixement directe i més proper de les persones i dels casos que requereixen una acció pastoral de govern, aquesta acció, per la mateixa proximitat, "pot tenir una eficàcia més ràpida".

En aquest sentit, per tant, els canvis normatius que s'introdueixen amb aquest 'Motu Proprio' reflecteixen "encara més" la universalitat compartida i plural de l'Església, que "inclou les diferències sense homologar-les".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.