Salta al contenuto principale

(Bisbat Urgell) Obres Missionals Pontifícies (OMP) posa en marxa, un any més, la campanya per la Jornada d'Infància Missionera que se celebra avui. Una jornada que pretén ajudar els missioners en la seva feina amb la infància i que, enguany, porta per lema 'Llum per al món'. El director de la campanya, José María Calderón, ha presentat la campanya aquest dimecres juntament amb la missionera Sofía Quintana. Els dos han posat cara a milers de menors refugiats veneçolans que troben en els missioners "acollida, seguretat i un futur", segons diuen des d'OMP.

"Infància Missionera no és una ONG que fa coses boniques per a nens, és l'eina de l'Església perquè els territoris de missió tinguin mitjans per atendre els nens a les missions", ha explicat José María Calderón. Aquesta iniciativa, nascuda el 1984, va ser pionera en la defensa dels nens: es va avançar 80 anys a la Declaració de Ginebra dels Drets dels Infants. "L'Església va per davant, l'atenció als nens ha estat sempre molt important", ha assegurat Calderón.

Segons el director de la campanya, gràcies als fons recaptats per Infància Missionera -la majoria procedents de donatius de nens-, es poden donar suport a projectes d'evangelització, educació i salut adreçats als més petits i les seves mares, perquè puguin néixer, créixer amb dignitat, menjar, o estudiar. Des de l'estat espanyol, Infància Missionera va enviar el 2021 gairebé dos milions d'euros que van arribar a més de 300.000 nens de 34 països. "Per a molts nens, l'únic lloc on troben una llar és l'Església", ha afirmat Calderón.

Infàncies robades

La missionera Sofía Quintans ha explicat com l'Església acompanya els refugiats veneçolans que arriben al Brasil, molts d'ells, nens. Aquesta franciscana missionera de la Mare del Diví Pastor fa tres anys que és a Boa Vista, a l''Operació Acollida' que respon a l'emergència humanitària. En coordinació amb l'Estat, l'ONU i diverses ONG, l'Església acompanya aquestes persones als camps de refugiats, coneguts com a 'abrigos'. De fet, a Boa Vista hi ha 13 camps que acullen entre set-centes i mil persones cadascun.

Hi acullen de forma temporal els refugiats perquè puguin inserir-se en la vida normal. “Els veneçolans porten una motxilla carregada de moltíssim patiment”, ha assegurat la missionera, que ha posat especial èmfasi en el desconsol dels nens. "Els pesa molt la situació d'estrès dels pares, són esponges". Quintans ha explicat que aquests nens viuen “infàncies robades”, i que “volen jugar, però no poden”. Per això, s'intenta crear espais segurs perquè puguin continuar jugant i aprenent.

La missionera ha exposat la història de Michelle, una nena que volia estudiar, però no podia perquè havia de treballar en un semàfor. Tot i això, també hi ha esperança: Iscar, una nena que va arribar sola amb 16 anys, s'ha pogut graduar per començar una nova vida i perdonar el seu germà que la maltractava. “Per nosaltres no són un número, l'ésser humà és al centre, Déu no s'oblida de ningú”, ha dit.

Al tràfic de nens, robatori de nadons per a trasplantaments d'òrgans, explotació sexual; ara s'hi ha sumat la pandèmia. Després del tancament de fronteres per la Covid, els veneçolans van continuar passant de forma il·legal, agreujant les situacions d'injustícia, i és molt difícil poder documentar-los i acollir-los. Tot i això, tal com ha explicat la missionera, el coronavirus en si és un problema més. “La gent arriba amb tuberculosi o desnodrida. Hi ha tantes situacions que fan que la Covid sigui una cosa més, tinc més por d'altres coses”.

'Llum per al món', el lema de la campanya 2022

La campanya 2022 se celebra amb el lema, 'Llum per al món'. El seu origen, afirma l'OMP, es remunta al moment en què els pares de Jesús el van presentar al temple, sent un nadó. Va ser llavors quan Simeó el va reconèixer com la “llum per il·luminar el món”.

Per aquest motiu, la Jornada d'Infància Missionera compta amb tres maneres d'ensenyar als infants l'esperit missioner: a través de la pregària, ajudar els qui tenim més a prop i compartir amb les persones que ho necessiten.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.