Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR/Roma) Els bisbes catalans, conjuntament amb els del País Valencià i les Illes Balears, estan mantenint aquesta setmana la intensa agenda de reunions programades als dicasteris vaticans en la visita Ad Limina. A l’espera de la reunió privada amb el papa Francesc de divendres al matí, els darrers dos dies els bisbes han estat a les congregacions de l’Educació Catòlica, del Clergat, de Litúrgia, dels Bisbes, de Doctrina de Fe, a la Secretaria d’Estat i al Dicasteri per a la Comunicació. [ ► Escolteu el podcast de La Rebotiga amb el comentari de la visita, aquí.]

La jornada de dijous ha començat a primera hora amb la darrera celebració conjunta a les basíliques majors de Roma, a Sant Pau Extramurs. L’ha presidit l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, amb els cardenals Joan Josep Omella i Antonio Cañizares com a concelebrants principals. Dimecres la celebració a Santa Maria la Major ha estat presidida per l’arquebisbe de València.

De les reunions a porta tancada que han tingut aquests dies, sense entrar en detalls, els bisbes han explicat alguns del temes tractats. Per exemple, com a la Congregació per als bisbes es va insistir en la unitat que han de promoure a la diòcesis amb el clergat, la vida religiosa i el laïcat. A Doctrina de la Fe s’ha tractat com s’estan afrontat els abusos a cada diòcesi i l’afectació social d’aquest delicte. I a Secretaria d’Estat, de les relacions entre Església i la societat i com l’Església vol servir al bé comú de la societat.

Dimecres, a la Congregació per a l’Educació Catòlica s’ha reconegut la rellevància que tenen en sistema educatiu les escoles catòliques i també la importància de fomentar les universitats catòliques. L’acompanyament al capellans ha estat un dels temes a la Congregació per al Clergat. I al Dicasteri per a la Comunicació s’ha fet una reflexió més genèrica sobre les diverses formes en què pot comunicar l’Església.

En funció del tarannà de cada prefecte o del seu equip, en les reunions en els dicasteris s’estableixen diferents dinàmiques de diàleg entre amb els bisbes que hi participen o tenen un caire més informatiu. Però sempre són un bon termòmetre perquè els bisbes puguin valorar quines són les preocupacions de la Santa Seu.

Aquest dijous, les visites són al Dicasteri per als laics, família i vida; al Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, a la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica; i a la Secretària per al Sínode dels Bisbes. La jornada s’acabarà participant a les vespres de la comunitat de Sant’Egidio a la seva seu a Santa Maria in Trastevere.

“És el moment de pensar en la nostra petitesa”

Com va fer dimarts a Sant Joan de Letrà, en l’eucaristia d’aquest dijous a Sant Pau Extramurs, l'arquebisbe Planellas ha reiterat la humilitat amb que han de viure els bisbes el seu servei episcopal: “És el moment de pensar en la nostra petitesa”. S’hi ha referit fent referència a la icona que presideix l’absis, ”que representa a Crist que ens està jutjant a tots, a tots; i als peus de Crist, molt petit, està el papa Honori que és qui va encarregar l'obra”. Una mostra de la “nostra petitesa” i de com “portem els nostres tresors en atuells de fang”.

L’arquebisbe de Tarragona també ha fet referència “a les nits obscures” en les que “ens trobem abandonats” o “patim l’escarni de la societat”. Aquest moments, “no són del silenci de Déu, són de falta d’escolta nostra a la Paraula de Déu”.

Finalment també s’ha referit, “al papa Francescc, al qual tindrem oportunitat de trobar demà i que ens ha convidat entrar en una dinàmica sinodal: Déu que parla al seu poble i que parla a través del seu poble”. Per això ha recordat als bisbes que tot el treball de l’Església compromesa amb el món, com l’acompanyament a la gent gran, a les presons, als barris que pateixen les desigualtat o amb els immigrants, “no podem fer-lo sense una legió de col·laboradors”.

En la basílica que acull la tomba de Sant Pau, l’arquebisbe també ha recordat la “verosímil” tradició que explica que l’apòstol “va predicar en terres tarraconenses”. Els medallons de tots els papes que decoren la basílica, des de Sant Pere fins Francesc, també són un símbol molt il·lustratiu del que representa una visita Ad Limina.

Audiència pública amb el Papa

La situació sanitària ha reduït molt els acompanyants del bisbes catalans. Però mentre els bisbes participaven en les reunions als dicasteris, els vicaris generals i secretaris generals de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu i Solsona que han vingut a Roma, van participar dimecres a l’audiència publica del papa Francesc. Al final de l’audiència van poder saludar-lo personalment, El papa tenia ben present que divendres rebrà als bisbe catalans.

Una audiència pública molt reduïda en assistents i sense el caliu que hi aporten normalment els grans grups de pelegrins, però on es va tornar a veure la plena energia del papa Francesc. En l’audiència va fer un contundent discurs sobre la dignitat del treball i denúncia de l’explotació laboral, especialment la infantil, o del treball precari i en negre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.