Salta al contenuto principale

(Víctor Rodríguez –CR) “Em fa molta il·lusió, serà un dia ple de llum”. Així s’expressa Marc Timón (Castelló d’Empúries, 1980) quan pensa en la inauguració de la Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Durant els darrers mesos, aquest músic empordanès ha escrit el Magnificat que s’estrenarà el 8 de desembre durant la missa de la Puríssima a la basílica de la Sagrada Família. Serà el primer dia que s’il·luminarà l’estrella que corona la torre de 138 metres en honor a la Mare de Déu. I serà amb la seva música.

Va ser a principis d’aquest 2021 quan el Patronat del Temple va contactar amb aquest compositor que des de 2015 viu a Los Ángeles. Timón, solista de tible i autor de més d’una cinquantena de sardanes, així com cantates i bandes sonores –entre molts altres gèneres– és un dels músics i compositors amb més prestigi de casa nostra.

Reconegut pels de fora i també pels de casa, és un personatge total, en tant que intèrpret, autor i director, així com periodista i escriptor. Si Josep Pla visqués, segur que en faria un dels seus “homenots”. No debades és també el compositor convidat del Palau de la Música. D’ell i de la seva música en sentirem a parlar cada cop més.

Una obra 100% Marc Timón

Quan rep l’encàrrec, no dubta a dir sí al moment. L’encàrrec és obert i ell tria escriure un Magnificat: “Si s’inaugura la Torre dedicada a la Mare de Déu, vaig pensar que el més escaient era escriure un Magnificat". La peça, d’uns 10 minuts de durada serà interpretada per les més de 100 veus de l’Orfeó Català que entonaran el Magnificat en llatí, llengua mare de llengües i l’oficial de la Santa Seu, que dona un molt bon joc sil·làbic a l’hora de ser entonada. Al centenar de veus de l’Orfeó s’hi sumaran el metall, la percussió, sense oblidar l’imponent orgue del temple. I és que el reconegut organista Juan de la Rúbia serà l’encarregat que l’orgue traspassi els llindars als que ens té acostumats.

Timón ha pogut escriure lliurement l’obra i ha triat tots i cadascun dels intèrprets que sota la seva batuta, posaran veu i so a les seves notes. L’autor es mostra clar: “He intentat fer una música a l’alçada de la monumentalitat del temple”. L’inici del Magnificat és, en paraules de l’autor, “una atmosfera de caos, el que hi ha abans de tota construcció, mentre que el final és un cant gloriós que pretén ajudar a alçar aquesta Torre”. I és que el Magnificat d’en Marc Timón té un caràcter marcadament èpic i grandiloqüent reforçat amb aires cinematogràfics en algunes parts gràcies a l’orquestració dels metalls.

“Tinc una relació peculiar amb Déu”

Marc Timón es mostra clar i sincer: “Tinc una fe molt forta, em considero cristià, amb una relació ben peculiar amb Déu. A part, l’encàrrec em fa especial il·lusió perquè em sento molt proper a Gaudí i a la seva concepció religiosa. Tinc una fe molt directa amb Déu, gairebé diària i sense intermediaris”. I és que el Magnificat no serà la primera obra de caràcter religiós que estreni a la ciutat, ja que l’any passat va ser l’encarregat d’adaptar el cant de la Sibil·la de la seu barcelonina.

Abans d’acabar, l’autor d’aquest Magnificat a punt d’estrenar ens regala una darrera frase que de ben segur ajuda a entendre el que sentirem el dia 8 de desembre: “La música és una forma de fe. Per això, com he dit, tinc una emoció especial i unes ganes boges que arribi el dia de l’estrena. Serà un dia ple de llum, de pell de gallina”.

Nosaltres també.

Les entrades per assistir a la missa que serà a les 18:00h es podran recollir presencialment a partir de dilluns 29 de novembre a la secretaria de pastoral de la parròquia de la Sagrada Família de 10:00 h a 13:30 h i de 17:00 h a 20:00 h (Carrer de Sardenya, 318).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.