Salta al contenuto principale

(Vatican News) Un nivell superior d'ambició i compromisos més concrets, sent conscients que la lluita contra el canvi climàtic durarà anys. Aquestes són les expectatives del Moviment Laudato si', que es troba entre les moltes associacions presents a Glasgow per a la COP26 sobre el clima. El que es va conèixer com el Moviment Catòlic pel Clima amb l'encíclica del papa Francesc, que aborda sistemàticament la crisi ambiental i social, ha trobat un impuls més gran en la seva activitat i ara coordina desenes de realitats catòliques a tot el món.

Pocs recursos compromesos amb el medi ambient

"D'una banda, esperem que els diferents governs presentin plans d'acció climàtica nous i més forts", ha dit Tomás Insua, director executiu del Moviment, al portal VaticanNews. "Són plans a cinc anys, però sabem que la majoria són encara molt, molt febles". És la mateixa alarma que fa uns dies va llançar l'Agència de l'ONU per al Medi Ambient: els estats destinen pocs recursos a combatre les emissions i contenir l'augment de la temperatura global.

Aturar la infraestructura dels combustibles fòssils

Amb un nivell de gasos d'efecte hivernacle sense precedents, amb prou feines frenat per la pandèmia i que aviat tornarà a augmentar, les exigències del moviment són precises: "En la qüestió energètica", explica Insua, "necessitem que tots els governs es comprometin a aturar totes les noves infraestructures de combustibles fòssils, totes". Alguns ja han començat a fer-ho, "però encara són pocs", assegura. Un altre exemple d'aquesta mala gestió són les subvencions a les empreses de combustibles fòssils. "No és fàcil, però cal orientar-ho cap a les energies netes, les energies renovables", diu Insua.

Solidaritat amb els països més pobres

Com recorda el papa Francesc en la Laudato si', la crisi mediambiental és també una crisi social i són els pobres els més afectats. De fet, una altra exigència important és que els països rics compleixin "les promeses dels compromisos financers adquirits el 2009 de transferir 100.000 milions de dòlars anuals als països més pobres per ajudar-los en la transició ecològica". Una xifra de la qual, reitera Insua, “estem molt, molt lluny”.

Les encícliques de Francesc com a guia

En aquest sentit, el Magisteri del papa Francesc i la Doctrina Social de l'Església poden ser una brúixola per entendre què cal fer. "La Laudato si' en particular, òbviament amb el complement de la Fratelli Tutti", continua explicant Insua, "té tots els ingredients per resoldre aquesta crisi". Cal triar aquesta "opció preferencial pels pobres", perquè "un dels grans problemes d'aquests cims de l'ONU és que els països rics no reparen les injustícies que han comès i que continuen cometent amb els països més pobres". Per a Insua, el que demanen "és justícia, no caritat". Els països rics tenen, com diu Francesc a l'encíclica, un deute ecològic amb els països pobres. Aquest és un exemple d'un principi molt simple però fonamental que s'oblida en aquestes cimeres. "Hem de recordar que aquesta és la COP26, cosa que significa que n'hi ha hagut 25 abans i encara no podem resoldre aquesta crisi", manifesta el director executiu del Moviment Laudato si'.

"Planeta sa, gent sana"

En els darrers dies, representants del Moviment Laudato si' i 86 ONG associades que operen a Itàlia han presentat la petició 'Planeta sa, gent sana' als parlamentaris italians per sensibilitzar les institucions de cara a la Conferència sobre el Clima. La iniciativa també s'ha dut a terme a escala mundial, amb la participació de més de 400 organitzacions catòliques, que, segons subratlla el director executiu del Moviment, “han treballat totes juntes per llançar aquesta crida tant a la COP26, com a la COP15 sobre biodiversitat del proper mes d'abril, de la qual gairebé ningú no parla, per desgràcia". "Aquesta petició és una crida als governs perquè limitin l'augment de la temperatura a 1,5 graus", que és l'objectiu dels acords de París. "És una lluita a llarg termini, i hi haurà molts anys de feina al davant”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.