Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts

(ISCREB) L’encíclica Fratelli Tutti promou la fraternitat universal de tots els homes i dones del món. Això inclou també la dimensió política, i es fa palès quan el text fa referència a 'caritat social i política', 'amistat social', i 'amor polític'. Així ho ha explicat el doctor en teologia moral Gaspar Mora en l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2021-2022 de l'Institut de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). L'obertura del curs acadèmic ha estat presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova. L'acte ha tingut lloc aquest dijous 14 d'octubre al seminari conciliar de Barcelona.

En la ponència de títol 'La "caritat política" a l'encíclica Fratelli Tutti del papa Francesc', Mora ha advertit que el llenguatge polític es mou en els termes dels drets humans, de la justícia, de les relacions internacionals, dels valors fonamentals o de la pau. "Els polítics i pensadors cristians han de tenir present que el missatge ètic cristià es realitza també en la gestió política", ha dit. Ha subratllat que el Papa Francesc elabora el seu pensament amb detenció al voltant d’aquestes expressions “té tot l’interès de dir que la seva aportació segueix la línia del magisteri precedent de l’Església”.

Mora ha ordenat el seu discurs en tres eixos: 'La fomentació del missatge polític cristià' on ha reflexionat sobre el missatge salvífic cristià, la fe i la caritat, i els desafiaments de l’Església actual; 'la recerca de sentit evangèlic de l’àgape' on ha exposat el sentit de l’amor en el nostre món present, de l’àgape evangèlic, i la intenció de Fratelli Tutti en l’accent sobre la “caritat política”; i finalment, la recerca del bé en les decisions concretes on ha argumentat sobre el pas de l’actitud del cor a les decisions singulars, i la història perennement jutjada.

El Papa Francesc no fa al·lusió a la sorpresa d’un llenguatge tan allunyat del discurs polític real, i per això val la pena subratllar aquest accent i analitzar-lo “va al nucli del pensament cristià sobre el tema”, ha afirmat el professor.

L'acte ha comptat amb la presència de Ramon Batlle, director de l'ISCREB; Núria Caum, sotsdirectora i cap d'estudis de l'ISCREB; i Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. També s'hi han fet presents autoritats polítiques com els diputats al parlament de Catalunya Salvador Illa, Josep Rius, Silvia Romero i Ramon Espadaler i el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l'Ajuntament de Barcelona, Khali Ghali. També autoritats acadèmiques com el doctor en teologia i prevere de Barcelona Antoni Matabosch.

Gaspar Mora (Sant Andreu de Llavaneres, 1939) és doctor en teologia moral i professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, de la qual va ser vicedegà i degà-president. És també professor jubilat de Moral de l’amor i la sexualitat a l’Institut Superior de Ciències Religioses. És autor, entre altres obres, de Reflexions sobre l’estatut de la moral cristiana (1983), Eutanàsia (1988), Ètica sexual (1992), Què és ser cristià? (2004) i La vida cristiana. Teologia moral fonamental (2004). Amb La marginació: dolor, mirall i repte va obtenir el premi Joan Maragall de l’any 1996.

Podeu recuperar el vídeo sencer de l'acte aquí:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.