Salta al contenuto principale

Unes quaranta persones de diverses confessions cristianes es van reunir a la basílica de la Sagrada Família en un acte de pregària ecumènica celebrant el 'Temps de la creació', diumenge 3 d'octubre.

"A partir d'aquest dia, a partir d'aquesta hora, a partir d'aquest moment, renovem tots nosaltres el nostre compromís de fer allò que estigui en les nostres mans per la protecció i conservació del preciós do de la creació tan divina i, al mateix temps, tan delicada."

Aquestes paraules formaven part del missatge del patriarca ecumènic i arquebisbe de Constantinoble Bartomeu I que va llegir l'arquebisbe Bessarion, metropolità d'Espanya i Portugal, del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble.

Protecció i conservació del preciós do de la creació

Sense dubte, es tracta d'una sensibilitat que pertany a tots els "bons jardiners" del món. Es refereix a aquelles persones que, tant des del seu interior, com des del seu exterior, tracten allò que els envolta amb veritable estimació i respecte. És la consciència oberta i disposada a ser veritables col·laboradors amb el Creador i la seva creació de la que tots en formem part.

Parlem a escala mundial i no deixem de pensar també en la importància de les petites coses de cada dia, per senzilles que siguin, però que comporten actituds exemplars i que, amb el seu gest, transmeten una gran lliçó.

M'agrada recordar i expressar el testimoniatge d'una persona que té, encara, dues figueres en el seu hort. Les dues tenen molts anys i tenen el tronc quasi buit. Però quan arriba el mes de setembre, com cada any, les seves branques encara donen fruit. L'home que cuidava el jardí li digué a la mestressa de la casa que havia arribat l'hora de tallar les figueres, perquè ja eren velles. La dona es va quedar reflexionant i durant la nit no va poder dormir. L'endemà es trobà amb el jardiner i li digué: "No tenim pressa i no cal precipitar-se".

Aquell any les figueres donaren molt de fruit i la dona preparà uns pots de confitura amb elles. Convidà al jardiner i aquest tastà la confitura. Quedà sorprès de com n'era de bona i dolça. Ella comentà: "Això tan dolç i bo que estàs tastant prové d'aquells arbres vells que tu volies tallar i com veuràs, malgrat la seva aparença 'caduca', encara són capaços d'oferir-te el seu fruit".

Aquest senzill exemple és real i es pot estendre a altres exemples. Ens pot ensenyar a valorar la riquesa que entranya la mateixa naturalesa i que, sovint, no ens adonem que ens cuida i ens alimenta perquè és del Senyor la Terra i tot el que s'hi mou.

Sí, diumenge 3 d'octubre tots reunits vam poder escoltar el missatge conjunt del papa Francesc, de l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby i del patriarca ecumènic i arquebisbe de Constantinoble Bertomeu I per la protecció de la creació,

Siguem capaços de veure en aquest gest conjunt un desig noble i sincer que transmet la força de l'estimació per actuar junts, com a bons jardiners. Perquè en Déu tots hem estat creats. Siguem capaços, també, de saber percebre, com aquella mestressa, la bona i dolça confitura.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.