Salta al contenuto principale

(CR) El Postgrau Significats i Valors Espirituals de la Natura (SVEN) que promou la Fundació de la Universitat de Girona arriba a la setena edició. La voluntat de seguir oferint un any més aquest postgrau ve de reconèixer el benestar profund que ha aportat a moltes persones amb relació a la natura. El proper divendres 8 d’octubre a les quatre de la tarda tindrà lloc la sessió informativa del Postgrau a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

“Quan ens adonem que som natura i que la nostra interrelació respectuosa, conscient i guaridora està a les nostres mans podem iniciar un camí pregó amb ella”, apunta Xènia Ros, codirectora del postgrau.

L’origen d’aquest postgrau va ser gràcies als tallers sobre natura i espiritualitat que es van desenvolupar al Santuari del Miracle impulsats per dos monjos de Montserrat, Ramon Ribera i Vicenç Santamaria, i el consultor ambiental Josep Maria Mallarach. “A tots ells n’estem profundament agraïts i seguim la seva orientació fent que aquest postgrau segueixi el ritme de les estacions”, explica Gordi. Això implica un ritme cíclic. Hi haurà un cap setmana per cada estació de l'any: tardor, hivern, primavera i estiu.

Docència a l’aire lliure

L’SVEN s’estructura en quatre caps de setmana, on es compaginen sessions a l’aula amb vivències a l’aire lliure. L’activitat comença el divendres a les 16 h i acaba el diumenge a les 18 h. L’espai on es desenvolupa aquest Postgrau és la Casa d’Espiritualitat del Miracle i els seus entorns. També hi ha programada una activitat al llarg de tot un dissabte per viure el mar i el litoral a la península de Cap Ras (Alt Empordà).

Els objectius de l’SVEN són conèixer la concepció de la natura en les diferents tradicions espirituals de la humanitat, aprendre i experimentar les diferents actituds que cal posar en joc per viure els SVEN, integrar els SVEN en la pràctica professional i en les organitzacions i viure els cicles estacionals i diaris de la natura.

Aquesta gran facilitat per passar de la docència a l’aula a fer activitats a l’aire lliure ja sigui dalt d’un turó o entre roures és un dels grans atractius del Postgrau. També és molt valorat pels alumnes la convivència entre alumnes si professors al llarg de tot el cap de setmana. Fins al moment, en el Postgrau o en els cursos en què se subdivideix, ja s’han matriculat més de cent persones, que han expressat un elevat nivell de satisfacció per haver cursat aquest estudi universitari.

Per exemple, un alumne de la darrera promoció va dir-los al finalitzat el curs que per ell postgrau havia significat “una resposta integral a la necessitat de trobar camins que apleguin la natura, la ciència i l’espiritualitat”. I una alumna, que treballa en una residència de gent gran, ha valorat aquest any de postgrau “com una font d'aigua fresca”. I hi afegeix “Després de viure la pandèmia de manera traumàtica, el ‘retrobament a la natura’ m'ha permès recuperar l’esperança i m’ha ajudat a contemplar i connectar amb la meva interioritat”.

A la web de la Fundació de la Universitat de Girona hi ha la programació detallada dels quatre caps de setmana i del mètode d’avaluació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.