Salta al contenuto principale

(Arquebisbat de Tarragona) La formació i capacitació dels laics és una de les línies fortes de les noves prioritats diocesanes que ha definit el consell pastoral diocesà de Tarragona per aquest nou curs. Aquestes prioritats han estat presentades aquest dilluns 20 de setembre al clergat diocesà en la jornada de formació mensual i, en breu, es faran arribar a totes les parròquies i comunitats.

En la sessió del consell pastoral celebrada al palau episcopal aquest dissabte 18 de setembre, l’arquebisbe Joan Planellas ha recordat als membres del consell pastoral la seva vocació de servei a l’Església que peregrina a Tarragona. Ha reconegut que vivim en un curs que “es preveu intens” i que estarà marcat per la fase diocesana del sínode convocat pel Papa Francesc. Aquesta fase s’obrirà el proper diumenge dia 17 d’octubre en el marc d’una pregària de vespres a la Catedral de Tarragona on es farà, també, l’enviament diocesà dels agents de pastoral. Al mateix temps, l'arquebisbe ha fet saber que aquest mateix dia 17 d’octubre es lliurarà la seva nova exhortació pastoral sobre la comunió i la sinodalitat. Aquest document recollirà el treball sinodal que es demana des de Roma i la seva reflexió pastoral.

Segons ha explicat l’arquebisbe Planellas, el treball del consell pastoral diocesà per aquest curs estarà determinat per aquest treball sinodal tenint en compte les cinc prioritats diocesanes que s’han establert. També ha recordat que "ens cal actuar sempre amb esperit de servei i humilitat, amb esperit d’escolta i acceptació malgrat les nostres diferències i sentint-nos membres de la nostra Església diocesana".

Seguidament, i després del treball fet per les comissions dels cinc àmbits pastorals del consell pastoral, Joan Àguila, vicari de la pastoral, ha exposat les cinc prioritats diocesanes que marcaran el treball pastoral d’aquest curs 2021-2022. Aquestes prioritats són el fruit de l’anàlisi de la realitat fet pels consells parroquials, arxiprestals i diocesans, a més de les delegacions, secretariats i comissionats a partir de les dotze actituds descrites en l’Exhortació pastoral L’Esperit fa jove l’Església.

Una prioritat per a cada àmbit del consell pastoral

En primer lloc Àguila ha destacat la formació i capacitació dels laics en l’àmbit del creixement i la vivència de la fe. "Aquesta capacitació ha d’afavorir que els laics puguin assumir responsabilitats pastorals a tots els nivells", ha dit. Per a fer-ho possible "cal ser conscients d’aquesta necessitat formativa, garantir que arribi a tothom i fer-la accessible a tot el territori". Es veu necessària, també, la creació d’un espai virtual on poder compartir experiències i accions realitzades.

En l’àmbit de la fraternitat, la prioritat és generar experiències de fraternitat. La millor invitació per a descobrir el Crist viu ha de ser, precisament, la invitació: “Vine i ho veuràs”. El primer pas per aconseguir això és "que cada persona se senti valorada pels seus talents", segons el Àguila. Resulta necessari tenir un banc de recursos per a compartir les diferents experiències i accions que han estat reeixides i adequar els espais parroquials per oferir activitats d’acolliment, consol, acompanyament i convivència.

Aconseguir nou voluntariat actiu en l’àmbit de la caritat és la tercera prioritat. Per arribar a aquest objectiu "cal saber donar resposta davant l’ambient advers d’una societat secularitzada en la qual no està ben vist identificar-se com a cristià". El consumisme i la comoditat també són aspectes que cal afrontar per tal d’arribar a assolir aquest objectiu. El consell pastoral creu que cal un reciclatge i adaptació conceptual i metodològica dels voluntaris actuals, així com la recerca de possibles nous voluntaris tot acollint-los correctament i afavorint la seva integració. "És absolutament necessari el treball coordinat en sinodalitat, fent-ne divulgació a tots els nivells i portant-ho a la pregària".

En l’àmbit celebratiu, es remarca tenir cura de les celebracions per tal que brolli vida i vocacions. Una primera situació que cal superar per assolir aquest objectiu és "la passivitat i la poca participació d’una gran majoria dels fidels", ha explicat Àguila. Caldrà reforçar la comunicació entre les diferents comunitats i les entitats diocesanes o arxiprestals, i formar equips de persones que vetllin la litúrgia en tots els seus aspectes amb un coordinador que ho gestioni i que no per força ha de ser el mossèn.

Finalment, en l’àmbit de l’evangelització, motivar als laics i laiques per tal que evangelitzin. La comissió s’ha proposat com a prioritat fomentar accions que sensibilitzin i motivin als laics per tal que se sentin protagonistes de l’acció evangelitzadora en diàleg amb la cultura. Per a dur a terme la tasca evangelitzadora "calen locals adequats amb l’equipament necessari per a donar resposta a les necessitats dels no-creients o allunyats que volem acollir i acompanyar", diuen. També cal vetllar per un espai virtual i un lloc web on trobar la informacio necessària per poder iniciar el procés de fe. Un espai que també cal vetllar és l’espai virtual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.