Salta al contenuto principale

Find out more

(Lucía Montobbio -CR) El Iom Kippur és el dia amb el qual culmina la festa del Roix-ha-Xannà, el cap d’any jueu. L’inici del Roix-ha-Xannà el marca la Lluna Nova del mes, enguany oculta el 7 de setembre. Del 7 de setembre fins aquest dijous, durant deu dies, la comunitat jueva -15.000 persones aproximadament a Catalunya- ha fet un exercici de revisió del que ha fet, dit, viscut durant els 365 dies anteriors.

Feta aquesta introspecció, es demana perdó a les persones a qui s’hagi pogut ofendre, i cadascú es fa el propòsit de millorar durant l’any que s’estrena. En específic, el dia del Iom Kippur, també anomenat el dia del Gran perdó, es dedica a confessar les faltes comeses i demanar disculpes directament amb l’ofès.

Durant aquesta festa, la comunitat jueva es centrarà en el dejuni, s’abstindrà de menjar o beure. Tampoc es rentarà, ni mantindrà relacions sexuals. En relació amb la indumentària, no portaran vestits que estiguin fets amb pell d’animal, per exemple sabates. Això és així perquè és una jornada que es dedica a la misericòrdia, i aquesta es fa extensiva a totes les criatures del món.

Abans que comenci el dejuni del Iom Kippur, es prepara un gran sopar per agafar energies. Amb un to festiu, els convocats es muden, i encenen espelmes per recordar els avantpassats, amics i familiars difunts. La sinagoga també es vestirà, s’engalanarà de color blanc i es cantarà i pregarà per recordar la persecució del poble jueu. Es llegiran fragments que recorden aquells dies de patiment, i també es formularan pregàries que es centren en el sofriment humà actual.

Setembre és un mes que la comunitat jueva celebra. Després del Roix-ha-Xannà i el Iom Kippur, es seguirà amb la festa del Sucot i el dia de Xeminí Atséret.

Cicle conferències festes religioses

La direcció general d’Afers Religiosos organitza aquest 2021 un cicle de conferències on es parla de festivitats religioses. La proposta vol donar a conèixer la diversitat religiosa de Catalunya, afavorir l’intercanvi i la cohesió social. És un espai obert que vol promoure el diàleg, i l’expressió del coneixement i l’experiència religiosa que tenim present al territori. Aquesta iniciativa complementa la publicació del material “Fes Festa!”, que presenta la pluralitat religiosa i ofereix eines per contribuir a la convivència.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.