Salta al contenuto principale

(Fundació “la Caixa”) La pandèmia derivada de la COVID-19 ha produït grans efectes colaterals en els sistemes sanitaris de l’Àfrica i Llatinoamèrica. Per això, la Fundació ”la Caixa”, juntament amb Gavi, the Vaccine Alliance, amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates i amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), mantenen l’acord per continuar desplegant el programa pioner d’immunització infantil en zones de difícil accés a la sanitat.

Més de 7 milions d’infants de zones especialment vulnerables de l’Àfrica i Llatinoamèrica han estat vacunats des que es va posar en marxa el programa el 2008. En total, s’han recaptat més de 36 milions d’euros entre les aportacions de la Fundació ”la Caixa”, les donacions rebudes d’empreses, clients i empleats, i els microdonatius dels ciutadans. A través de la fórmula del matching fund, totes les donacions rebudes es multipliquen per quatre. Amb la fórmula 1 = 4, per cada euro donat, la Fundació ”la Caixa” n’hi afegeix un altre, i la Fundació Bill i Melinda Gates, dos més.

Aquestes aportacions provenen dels més de 375.000 donants de tot Espanya, que integren l’Aliança per a la Vacunació Infantil liderada per la Fundació ”la Caixa”. A més, empleats de l’entitat i més de 350.000 ciutadans solidaris han fet contribucions a través de la campanya de microdonacions.

Gràcies a l’aportació total donada a Gavi per la Fundació ”la Caixa”, les donacions rebudes juntament amb el Gavi Matching Fund de la Fundació Gates el 2020 i 2019 han cobert el 100 % del pressupost total de la vacuna contra la pneumònia a Moçambic. Aquest any 2021, la destinació dels fons recaptats s’ha ampliat a Etiòpia, un dels cinc països que registren el nombre més alt de morts infantils per pneumònia.

“La salut global i la infància continuen sent una prioritat per a la Fundació ”la Caixa”

La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest que la cooperació internacional és imprescindible per evitar el col·lapse sanitari i per prevenir malalties evitables com la pneumònia. Per això, redoblem el nostre compromís”, ha destacat Antoni Vila, director general de la Fundació ”la Caixa”.

“En el marc de la pandèmia, la importància de la immunització infantil als països més pobres del món s’accentua, ja que si es continuen suspenent els programes de vacunació, correm el risc de sumar-hi nous brots i potencials noves pandèmies causades per malalties que podem prevenir amb vacunes. Els mals colaterals del coronavirus poden derivar en un augment de la mortalitat infantil per primera vegada en molts anys, i el deteriorament de la salut d’una regió o un país influirà en la seva economia i en el seu grau de desenvolupament”, ha puntualitzat.

Com a resposta a la pandèmia mundial, Gavi, the Vaccine Alliance, va presentar Gavi COVAX AMC, un nou i innovador instrument financer llançat pel Dr. Seth Berkley, CEO de Gavi, durant la Cimera Mundial de les Vacunes amb l’objectiu d’accelerar l’accés a les vacunes contra la COVID-19 per lluitar contra la pandèmia als països en desenvolupament.

Una aliança pionera per a la vacunació

Gavi, the Vaccine Alliance, és una aliança publicoprivada que uneix països en vies de desenvolupament amb donants, inclosos governs, l’Organització Mundial de la Salut, l’UNICEF, el Banc Mundial, la indústria de la vacunació, agències tècniques, la societat civil, la Fundació Bill i Melinda Gates i altres socis del sector privat, entre els quals hi ha la Fundació ”la Caixa” com a fundació líder a Espanya.

El que és particular de l’Aliança per a la Vacunació Infantil de la Fundació ”la Caixa” és la implicació dels clients de CaixaBank, tant d’empreses com de particulars, en un projecte de responsabilitat social corporativa pioner a Europa.

S’han compromès amb l’Aliança per a la Vacunació Infantil els equips de CaixaBank Empreses i CaixaBank Banca Privada, i també tota la seva xarxa d’oficines, que són claus per a la difusió i la recaptació de fons.

Amb aquest objectiu, CaixaBank Empreses fa una intensa tasca de sensibilització dels seus clients, als quals ofereix l’oportunitat de contribuir a l’accés i a la qualitat de les vacunes als països en desenvolupament amb una acció de responsabilitat social que els permet retornar a la societat part del que n’han rebut. D’altra banda, CaixaBank Banca Privada promou el suport a Gavi en el marc del seu Projecte de Valor Social, que dona resposta a les inquietuds filantròpiques dels seus clients al mateix temps que les incentiva.

La Fundació ”la Caixa” ha arribat a un total de 10 països de l’Àfrica i Llatinoamèrica, entre els quals hi ha Bolívia, Camerun, Etiòpia, Hondures, Mauritània, Nicaragua, República Centreafricana, Sudan i Tanzània. Els últims anys, la Fundació ”la Caixa” s’ha centrat especialment en Moçambic amb la vacuna pneumocòccica contra la pneumònia, que actualment és la primera causa de mortalitat infantil al país.

Gavi va ser escollida Premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional 2020 entre les 34 candidatures que optaven a aquest reconeixement.

Més d’una dècada salvant vides

Cada 60 segons moren tres infants per malalties que es podrien haver evitat amb les vacunes adequades, segons l’Organització Mundial de la Salut. Gavi, the Vaccine Alliance, va néixer l’any 2000 amb l’objectiu d’evitar això, ja que la immunització és la manera més eficaç de contribuir a la salut global i pot garantir la supervivència, el primer dret de la infància.

Es calcula que, per cada dòlar invertit en immunització als 73 països en els quals actua Gavi, s’estalvien 21 dòlars en costos de sanitat, pèrdues de salaris i de productivitat.1 La mortalitat infantil s’ha reduït a la meitat des del 1990. La introducció de vacunes noves i l’augment de la cobertura amb les ja existents han accelerat la reducció de la mortalitat en menors de 5 anys fins a assolir un ritme de –3,6 % per any actualment.

Així, l’aliança de la Fundació ”la Caixa” amb Gavi contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides a l’Agenda 2030, en concret el tercer, assolir els objectius de salut i benestar, i el dissetè, constituir aliances per aconseguir objectius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.