Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Casaldàliga) A São Félix do Araguaia, les comunitats rurals continuen immerses en la lluita contra la Covid-19 que assola el món. Per desenes de famílies de petits agricultors, treballar i viure de la terra significa també gestionar els afectes, els ànims i els sentiments davant del dolor causat per la pèrdua i la tristesa que provoca una malaltia que ja ha matat a gairebé 450.000 persones a tot Brasil.

Al costat d’aquestes famílies camperoles, la sòcia local de la Fundació Pere Casaldàliga, l’ Associació d’Educació i Assistència Social Nossa Senhora da Assunção (ANSA), juntament amb Mans Unides i MISEREOR ha ampliat i reforçat el suport a aquelles activitats productives orientades a garantir la seguretat alimentària. Per això, s’han distribuït més materials i han reforçat l’assessorament tècnic en les hortes i a les plantacions d’arbres fruiters que donen de menjar les famílies.

Altres cadenes productives que estan incentivant són la recol·lecció de llavors forestals que es venen a la Xarxa de Llavors del Xingu per a la recuperació d’àrees degradades i la fàbrica de polpa de fruita ‘Araguaia polpa de Fruites’, que transforma en suc natural la fruita recol·lectada per les famílies que viuen als assentaments de la regió.

Es tracta d’iniciatives marcades pel protagonisme de les dones, que van demandar l’adopció de mesures per millorar l’alimentació de les famílies en situació de vulnerabilitat.

Mini-crèdits solidaris

Actualment, trenta-una famílies estan sent ateses en les accions desenvolupades per ANSA mitjançant la millora de petits horts i gràcies a la concessió de mini-crèdits solidaris per donar suport a altres iniciatives de generació d’ingressos a les comunitats. En una segona etapa, 28 famílies més podran organitzar les seves hortes i millorar les seves plantacions d’arbres fruiters als assentaments Dom Pedro, Mãe Maria, Casulo Vida Nova, Casulo Boa Esperança, PDS Bordolândia, Zeca da Doca i Patizal.

La planificació de les hortes i fruiters es fa col·lectivament, tenint en compte les característiques de cada família i de cada àrea. Després, decideixen junts els materials que cada horta necessitarà, els compren i els transporten fins a les cases. Mentrestant, cada família prepara l’espai, el tanca perquè no hi entrin animals, l’abona, etc. Després ja ve la sembra d’hortalisses com ara l’enciam, la rúcala, els tomàquets, la col, les cebes, l’albergínia… i moltes altres varietats locals. Sempre, sense ús de verins.

Protecció contra la Covid més enllà del nivell d’ingressos

Amb tota aquesta tasca, les famílies aprofundeixen en la cura de la salut en aquesta època de pandèmia, posant en pràctica els principis fonamentals per superar el COVID-19: bona alimentació, cura de les bones relacions familiars i de comunitat i seguiment dels protocols de distanciament social necessaris per a la protecció de la vida. Amb l’augment dels casos de COVID-19 a les comunitats, aquestes cures s’han intensificat cada vegada més per evitar la propagació del virus.

A més d’aquestes accions destinades a la sobernia alimentària de les famílies, ha estat necessari garantir que totes les famílies comptaven amb els equips de protecció necessaris i per a això hem distribuït kits amb productes d’higiene com mascaretes d’un sol ús, alcohol en gel, sabó en barra i sabó en pols, etc. amb un objectiu molt clar: que cada familia es pugui protegir adequadament independentement del seu nivell d’ingressos.

A la primera fila d’aquesta lluita contra el coronavirus a l’Araguaia, l’Agent de Salut de la comunitat rural anomenada ‘Trevo do Macaco’, a l’Assentament Dom Pedro de São Félix do Araguaia, Rosilene Alves da Silva, lamenta que algunes persones, encara que siguin una minoria, tot i tantes morts causades per la malaltia, continuen negant-se a seguir les directrius dels agents de salut per adoptar cures preventives com l’aïllament social, l’ús de mascaretes i la realització de procediments higiènics rigorosos que poden salvar vides.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.