Salta al contenuto principale

(Jesuïtes) El centre d'estudis Cristianisme i Justícia acaba de presentar la programació per al curs 2021-22, que tindrà com a un dels eixos centrals l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la ferida que Ignasi de Loiola va patir a Pamplona i que provocà una experiència que el va transformar per sempre. L'àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia (EIDES) hi participarà activament.

De fet, la sessió inaugural del curs, a càrrec del filòsof Josep M. Esquirol amb el títol Una ferida infinita reivindicarà la vulnerabilitat o la ferida com a constitutius de la nostra humanitat.

D’octubre a novembre tindrà lloc el curs De la ferida al cor del món, que presenta un seguit de testimonis que enllacen la conversió d’Ignasi amb experiències actuals que han portat a compromisos personals en diferents fronteres del nostre món. I el mes d’abril, Albert Florensa, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia, oferirà un seminari sobre un moment clau de la vida d’Ignasi: la il·lustració del Cardener.

Al mes de juny del 2022 s’ha convocat un simposi internacional sobre els Exercicis Espirituals a la Cova de Manresa, que aprofundirà en l’actualitat de l’experiència espiritual d’Ignasi pel nostre mon d’avui.

Una aproximació a les formes de relacionar-se amb Déu

Al gener de 2022 i en col·laboració amb l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium, Alícia Guidonet coordinarà el curs Com preguen les religions?, que comptarà amb membres de diverses tradicions religioses. Partint de la base de la pregària com a anhel comú a totes les tradicions, el curs aborda com al llarg de la història les diferents tradicions religioses han expressat el desig de relacionar-nos amb la divinitat a través de l’oració, la meditació, el silenci, el cants o la dansa, entre d’altres.

Com sempre, el centre presenta una molt variada oferta de seminaris sobre temes socials i teològics, alguns dels quals ajudaran a reflexionar sobre qüestions d’actualitat com l’eliminació dels abusos sexuals, a càrrec de la professora de la Universitat de Barcelona Sandra Racionero-Plaza; els populismes i el catolicisme a Espanya, amb Xavier Alonso, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia; l’encíclica Fratelli Tutti des d’una mirada social; o les qüestions ètiques al final de la vida, a partir de la recent aprovació de la llei de l’eutanàsia.

D’altra banda, l’Aula Virtual compta amb una sèrie de cursos que es poden realitzar en qualsevol moment i que apunten a algunes de les qüestions fonamentals del treball de reflexió del centre Cristianisme i Justícia: els pobres en la teologia i l’espiritualitat cristiana, la crisi de les cures, la teologia feminista, l’experiència de Déu en el nostre món, la noviolència, o el coneixement de l’Islam per acostar-se als pilars principals d’aquesta religió, entre d’altres.

El centre continua mantenint a la seva programació activitats habituals de cada any, com el curs d’iniciació teològica, els dissabtes socials i els dissabtes teològics. o el cicle dels dilluns dels Drets Humans, per reflexionar amb profunditat, amb mirada crítica i constructiva a les qüestions socials i teològiques rellevants. Es consolida també el grup de lectura impulsat per joves d’entre 18 i 30 anys, amb voluntat de compartir temps i reflexió al voltant de sis lectures, amb una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva pròpia de Cristianisme i Justícia.

Per a més informació podeu consutar a la web la programació, o descarregar el programa en pdf.

Memòria 2020

Tot això arriba després d'“un any en el qual ens hem sentit més cridats que mai a donar resposta i a acompanyar els temps presents des de la reflexió”, tal i com recull la Memòria 2020 del centre.

La memòria d'un any marcat per la pandèmia i que posa de relleu com, malgrat que totes les activitats i propostes han hagut de ser repensades, Cristianisme i Justícia no va deixar de reflexionar sobre el que ens estava passant. Així, el centre va respondre de manera ràpida i precisa als reptes que la pandèmia ens planteja amb diverses publicacions, o amb els #DiàlegsExcepcionals, un conjunt de dotze trobades durant els mesos de confinament més estricte, amb diverses persones properes per tal de donar una lectura social i teològica al moment.

Cal destacar que el context ha impulsat un salt de qualitat en el terreny digital, fent augmentar significativament el nombre d’activitats en línia. També ha estat un any de treball en la renovació de la imatge digital i del blog, que va culminar a principis de 2021. L’entitat aprofita la publicació de la Memòria per agrair la col·laboració econòmica de les persones que, amb les seves aportacions, permeten sostenir la reflexió, el compromís i l’esperança. La Memòria es pot descarregar aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.