(CR) “El coronavirus no és el Titanic, tots hem de poder sobreviure; hi ha salvavides suficients per totes les persones del planeta”. Amb aquestes paraules, Don McCrabb, director executiu de l’Associació de Missions Catòliques dels Estats Units, s’ha dirigit als més de 100 líders religiosos de tot el món que s’han reunit aquest dimarts al National Mall de Washington per promoure la distribució equitativa de les vacunes.
La trobada ha estat de caràcter interreligiós, ja que ha aplegat líders religiosos de 70 organitzacions diverses, entre les quals hi havia representants de les religions cristiana, islàmica i jueva, entre d’altres. De manera unànime, els participants han demanat als països més rics que comparteixin la vacuna de la Covid-19, en un moment en el qual algunes regions ja comencen a superar la pandèmia, però d’altres encara estant en situació d’emergència sanitària, com ha explicat Mathews George Chunkara, secretari general de la Conferència Cristiana d’Àsia: “Fins que la pandèmia no s’acabi per a tothom, no haurà acabat per a ningú”.
Una petició per a Àngela Merkel
A més d’exigir una distribució equitativa de les vacunes, els membres d’aquesta Jornada interreligiosa també han demanat a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que renunciï als drets de propietat intel·lectual per la fabricació de vacunes, perquè d’aquesta manera hi hagi més països que les puguin produir a nivell nacional. Precisament per aquest motiu, Laura Peralta-Schulte, una de les organitzadores, ha manifestat que la Jornada s’ha celebrat expressament la mateixa setmana en què l’OMC està reunida a Ginebra.
En aquesta direcció, el representant federal Jan Schakowsky, demòcrata de l’estat americà d’Ilinois, ha comparat les patents amb el Sol: “Hem de treballar junts com una comunitat global. Intentaríeu patentar el Sol?”. El mateix Schakowsky, el 13 de juliol va participar en la signatura d’una carta dirigida a la Cancellera Àngela Merkel perquè aquesta se sumi a la causa i afavoreixi l’abolició de les patents. Fins ara, tant el govern alemany com la majoria dels països europeus s’han oposat a la proposta de Joe Biden, que des del mes de maig ha mostrat el seu suport a una abolició temporal que permetria una distribució més ràpida i equitativa de les vacunes.
Finalment, la jornada s’ha tancat amb una pregària en commemoració de totes les víctimes que ha deixat la Covid-19.