Salta al contenuto principale

(CR) A partir del proper 7 de juny, l’Estat Espanyol començarà un període de prova en el qual s’implantarà un Certificat Digital Covid, conegut popularment com el “passaport de vacunes”, creat per la Unió Europea per facilitar la mobilitat entre els ciutadans europeus. D’aquesta manera, les persones que estiguin vacunades i tinguin el certificat, podran viatjar dins l’espai Schengen sense dificultats, com ha explicat el president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la presentació del projecte, aquest divendres: “Només es tracta d’un carril més ràpid per viatjar, no està fet per dividir als ciutadans”. No obstant, aquesta mesura d’implementar un “passaport de vacunes”, que ja és una realitat en altres països com Israel o la Xina, ha sigut l’objecte de moltes crítiques per part d’un sector de la població, que el veu com una vulneració de la privacitat i les llibertats civils.

El debat abarca tant les qüestions mèdiques com les ètiques: “Els passaports de vacunes plantegen qüestions ètiques reals, inclosa la possible invasió de la privadesa mèdica”, manifesta Joseph Meaney, president del Centre Nacional Catòlic de Bioètica (NCBC), als Estats Units. I és que al país nordamericà molta gent ja s’ha posat en contacte amb el NCBC a causa de la pressió de les administracions i les residències, que com exposa el mateix Meaney, estan posant en marxa un requisit de vacunació a la població que pot “fer dubtar encara més a les persones indecises, incloses les de poblacions minoritàries que tenen antecedents d’interaccions negatives amb els funcionaris de salut pública a causa de les vacunes”.

Tot i que de moment totes les inicatives siguin de caràcter privat, als Estats Units moltes empreses ja demanen com a requisit obligatori la vacunació per la Covid-19, i s’està preparant una aplicació, la CommonPass app, que permetrà a les companyies aèries saber si els passatgers estan vacunats o no. Per aquest motiu, Meaney té clar que s’ha de vigilar amb aquesta mesura, ja que pot anar en contra de la llibertat si s’utilitza més enllà de la seguretat pública per als viatgers de certs països estrangers.

Un enfocament mèdic incorrecte?

D’altra banda, una altra de les conseqüències que podria tenir entre la població el “passaport de vacunes” és un possible efecte negatiu sobre la confiança pública en les vacunes. És per això que Martin Kulldorff, professor de medicina a l’Escola de Medicina de Harvard, s’ha oposat públicament a què els passaports acabin fent que la vacunació sigui obligatòria: “Si les autoritats sanitàries ens obliguen a vacunar-nos, la ciutadania pot perdre la seva confiança.” A més, Kulldorff també ha recordat que en un moment en el qual encara hi ha molta gent gran que no s’ha vacunat, aquest nou requisit pot fer que “els joves tinguin més necessitat de vacunar-se, i cada vacuna que reben suposa una vacuna menys per a una persona d’edat avançada, que té un risc més elevat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.