Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(CR) Montserrat ha acollit aquest dijous una trobada de col·laboradors i membres del patronat de la Catalunya Religió. Una sessió de treball per reflexionar sobre línies de fons i de futur, i per consolidar el projecte i ampliar-ne l’abast. “Catalunya Religió és una proposta serena, un projecte integrador i d’acollida del sentiment religiós d’un país”. Amb aquesta afirmació encetava el president del Patronat de la Fundació Catalunya Religió, Carles Duarte, la matinal formativa al monestir de Montserrat de l’equip que col·labora en aquest projecte comunicatiu. Ha estat la primera trobada per compartir un mateix espai la redacció del Catalunya Religió, els col·laboradors que s’han anat incorporant en els darrers mesos al projecte, i una representacó del nou patronat.

Al nucli que porta el dia a dia hi ha els periodistes Glòria Barrete, Ignasi Escudero, Jordi Llisterri i Laura Mor. Aquest curs s’han incorporat a l’equip com a col·laboradors Roger Vilaclara, que dinamitza les xarxes socials; Valentina Laferrara, Xavier Memba,Víctor Rodríguez i Josep Gordi se sumen també als col·laboradors amb més trajectòria al projecte, com Ramon Bassas, Eloi Aran i Alba Sabaté. També s’ha incorporat el periodista Macià Grau, que s’encarrega de l’edició paper i de la gestió dels continguts del projecte del Consorci internacional de mitjans catòlics contra la desinformació sobre les vacunes, de la qual Catalunya Religió n’és soci fundador.

El patronat de la Fundació Catalunya Religió s’ha renovat recentment i compta amb Carles Duarte com a president, Míriam Díez com a vicepresidenta, i com a vocals Ignasi Garcia i Clavel, Núria Iceta, Oriol Llop, Manuel Manonelles, Noemí Ubach i Anna Vilà.

“Som un punt de trobada”

Entre les intervencions que han conduït la reflexió, la directora de Catalunya Religió, Laura Mor, ha destacat que el projecte té valor de node: “Som un punt de trobada de realitats diverses i l’experiència ens diu que quan les persones es troben passen coses molt interessants”. Mor ha exposat alguns dels aspectes transversals del futur com “la sensibilitat social, donar veu als qui denuncien estructures injustes i donen pautes de convivència, la visibilització de les dones o la traducció del fet religiós a la societat”. Ha defensat el periodisme de pau com a estil de treball. Un periodisme que identifica els conflictes, però també busca punts de trobada entre les parts enfrontades i assenyala solucions de diàleg. Un periodisme que ajuda a la cohesió social, en aquest cas, posant de relleu l’aportació de les religions.

El director de la Fundació, Jordi Llisterri, ha recordat la història i els principis fundacionals de Catalunya Religió. I ha subratllat que el projecte s’orienta a generar continguts i per això s’han anat ampliant els canals de difusió. En aquesta línia s’ha iniciat una publicació periòdica i gratuïta en format paper, amb una difusió de 20.000 exemplars arreu del territori: “Som l’únic mitjà amb distribució a tot Catalunya gratuït” i “el mitjà de temàtica religiosa amb més difusió a Catalunya” amb dades auditades. Com a descripció de mitjà multiplataforma ha apuntat també el nou projecte de podcast, el butlletí disponible en diversos formats o la possibilitat de subscriure’s al canal de whatsapp.

També ha interpel·lat l’equip la periodista Míriam Díez, vicepresidenta de la Fundació i directora de l’Observatori de Comunicació, Religió i Cultura Blanquerna. Díez ha assenyalat la importància de reforçar aliances amb d’altres agents, fer territori, fidelitzar els lectors i ser atrevits en els formats i en els continguts. I com a element de fons, ha demanat també “mimar els religiosos”.

Acollida a Montserrat

En la reunió també hi ha hagut un espai de trobada i diàleg amb la comunitat benedictina. El monjo i portaveu de l’Abadia de Montserrat, el pare Bernat Juliol, ha compartit amb els participants algunes de les inquietuds comunicatives de les comunitats religioses, com l’expectativa que els mitjans de comunicació siguin difusors de la veritat i la necessitat d’una especialització dels periodistes que informen sobre temàtica religiosa. Durant la trobada l’equip de Catalunya Religió també ha assisit a la Salve Montserratina cantada per l’Escolania de Montserrat des del cor de la basílica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.