Salta al contenuto principale

(Laura Mor –CR) El món audiovisual continua sent espai d’escolta i de diàleg. Ho demostren Mireia Branera, Laura Borràs, Anna Roig, Ferran Busquets, Lluís Marco, Montse Miralles, Núria Ortín, Cesk Freixas, Bea Talegón, Ricard Díaz i Francesc Mateu. Tots ells s’han aturat a respondre què vol dir ser persona avui i com definim la dignitat humana. El resultat es pot veure al documental Som persones. Què és la dignitat humana? Un treball de l’educador Oriol Martín que s’estrena aquest divendres a les deu del vespre al canal de Youtube de Núvol Interior.

Aquest nou relat neix dins de la sèrie infantil Atzucac: “Havíem de fer el vuitè capítol de l’Adzucac, i amb l’equip de sensibilització i campanyes de Càritas Diocesana de Barcelona vam dir parlar de què vol dir ser persona, la dignitat.” D’aquí la proposta. Però aquesta vegada pensant en un públic adult. “Mestres, educadors o qualsevol persona en qualsevol tasca està bé que ens plantegem aquesta pregunta”.

Martín fa mesos que hi treballa. El vídeo és una mena de collage: “Les onze veus són un calidoscopi per respondre entre tots què vol dir ser persona”. I és així com ha triat onze testimonis diversos, molts dels quals vinculats a l’àmbit de l’acció social d’Església.

En parla com a “persones que tenen cura de persones”. És el cas, per exemple, de Núria Ortín, directora de la Fundació Obra Mercedària, de Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, d’Anna Roig, cap comunicació i relacions institucionals de Càritas Diocesana de Barcelona, de Francesc Mateu, que va ser director d’Intermon Oxfam a Catalunya, o de Ricard Diaz, de Prosperitas, que es dedica a la capacitació personal i col·lectiva i que, entre d’altres coses, fan acompanyament al dol.

El foc, espai comú

Però també hi ha d’altres noms de l’àmbit de la cultura: “També és important que actors i actrius contestin sobre això perquè no estem acostumats a preguntar al sector de la cultura”, defensa. També ha preguntat al món polític i periodístic. Satisfet del resultat, Martín ho defineix com “una experiència molt maca”, malgrat voldria haver-hi pogut destinar “més mitjans i més temps”.

Com a fil conductor del relat hi ha l’element del foc. “Representa el caliu que vol expressar el ser persona, el trobar-nos al voltant del foc, aquest espai comú”. Un pes important en l’argumentari és “la dimensió d’acció social” i el fet de “tenir cura de l’altre”, explica.

Martín, que és membre de l’equip de pastoral de La Salle Catalunya, reconeix “un fons espiritual en tot el que diuen” els testimonis. Per a ell, els onze discursos tenen en comú “aquesta interpel·lació”, que llegeix en el fet de “preguntar-se per la precarietat i la injustícia, fer costat a la gent, respectar tothom”. Aquest, considera “un crit implícit”.

Cada testimoni ha fet arribar a Martín la seva gravació. I ell n’ha fet la realització i el muntatge. “He intentat tractar amb dignitat cada vídeo que em passaven”. El resultat és un collage de 15 minuts al voltant de la dignitat humana.

Aquest és el vídeo de promoció que planteja les claus del documental:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.