Salta al contenuto principale

(CR) La pandèmia ha deixat un escenari “molt preocupant” per a les famílies. Aquesta és la conclusió de l’estudi “Les condicions de vida de les famílies beneficiàries de les beques per les activitats d’estiu” presentat aquest dimecres per la Fundació Pere Tarrés on han explicat que el 30 % de les famílies que van demanar beca l’estiu passat no havia demanat ajudes abans. El 76 % de les famílies becades es troben per sota del llindar de pobresa i dos terços tenen, com a mínim, un membre de la família a l’atur.

La presentació de l’informe ha coincidit amb l’inici de la campanya ‘Cap infant sense colònies’, en què l’entitat referent en el lleure educatiu ha anunciat que a l’estiu 2021 vol arribar a becar 5.000 infants i joves, arribant als 1.200.000 € invertits. Un propòsit que, han afirmat, “es fa més eficient quan té lloc en el si de parròquies, on els esplais i comunitats s’organitzen per multiplicar esforços”.

Una situació de vulnerabilitat “sense precedents”

L’informe dirigit per Rosalina Alcalde, cap de Metodologia i Estudis en Acció Social de la Fundació Pere Tarrés, posa de manifest que les conseqüències de la crisi social estan afectant un volum major de famílies que no es trobaven en situació de pobresa fins al moment. El 30 % de les famílies que van sol·licitar beca el darrer estiu no ho havien fet mai, el mateix percentatge d’unitats familiars que afirmen haver perdut la feina a causa de la crisi econòmica derivada de la Covid-19.

Pel que fa als ingressos, la renda anual de les famílies ateses per la Fundació Pere Tarrés ha disminuït un 23 % en només un any. Una davallada d’ingressos que porta a l’alarmant dada de situar a 3 de 4 famílies per sota del llindar de la pobresa. Un fet que s’agreuja per l’absència de prestacions socials. “El 42 % de les famílies amb ingressos per sota del llindar de la pobresa no estan percebent cap ajut”, ha assenyalat Alcalde.

En aquest escenari que ja s’intuïa fa uns mesos, Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals i de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, ha explicat que per tal de garantir l’educació en el lleure i la igualtat d’oportunitats l’entitat no es va aturar l’estiu passat. “Més de 21.000 infants i joves van participar en les activitats d’estiu”, un espai que ha qualificat de segur a nivell sanitari i que representa una “contribució social de primer nivell”.

Feina i habitatge, els principals problemes de les famílies

L’estudi, elaborat a partir de les dades de 1.500 famílies sol·licitants de beca l’estiu passat i complementada amb una enquesta qualitativa a una seixantena de persones, apunta a l’habitatge i la feina com a principals problemàtiques de les famílies.

Pràcticament la meitat de les llars tenen dificultats per pagar l’habitatge. Un fet que preocupa especialment a les famílies que viuen de lloguer i al 10 % que viuen en habitatges ocupats.

És el cas d’algunes de les famílies del Centre socioeducatiu Raval, on ha tingut lloc la presentació de l’informe. Anna Gómez, coordinadora del centre, ha explicat el cas d’una família monoparental que viu en una habitació de lloguer, juntament amb altres persones. “Els infants han tornat al centre amb necessitat d’aire lliure, d’estar amb els seus amics. També hem notat un retrocés en la capacitat de concentració”, ha explicat.

Cap infant sense colònies

Aquest dimecres també s’ha donat inici a la campanya solidària ‘Cap infant sense colònies’, amb la què la Fundació Pere Tarrés vol garantir l’accés al lleure de nenes i nens en situació de vulnerabilitat. Enguany, l’entitat preveu incrementar els ajuts fins arribar als 5.000 infants becats per colònies i casals socials, assolint els 1.200.000€ invertits.

“És una campanya com sempre però més esperada que mai” ha dit Albert Riu, coordinador de la campanya. Per a Riu “els infants i joves tenen una gran necessitat de gaudir d’experiències positives” un una època de patiment social i emocional per a moltes famílies.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.