Salta al contenuto principale

(Claretians) El missioner claretià Pere Casaldàliga ha rebut aquest dimarts la Medalla de la Ciutat de Sabadell al mèrit ciutadà, a títol pòstum. Un reconeixement que arriba pocs mesos després de la seva mort al Brasil, on va ser bisbe de São Félix do Araguaia. El provincial Ricard Costa-Jussà s’hi ha fet present en representació de tota la família claretiana. El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que va ser deixeble de Casaldàliga en la seva joventut, ha glossat la figura del bisbe Pere. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha presidit l’acte i és qui ha lliurat la medalla a Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe. El lliurament s’ha celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sabadell.

Des d’un inici Soler, com a deixeble del bisbe, s’ha referit a Casaldàliga com a “català universal”. L’abat ha insistit en el significat de Sabadell per al missioner claretià: “Sabadell no va ser un destí més, va ser el seu primer amor, la primera forja en molts aspectes de la vida”. En la seva intervenció ha recordat la vida sabadellenca de Casaldàliga. Hi va arribar amb 24 anys després de l’ordenació. La ciutat va ser el lloc de les seves primeres experiències amb una realitat social dura que tocava directament per primera vegada. Segons Soler, els sis anys que va passar a la Sabadell de les fàbriques, de les barraques i dels joves aprenents, el van marcar per tota la vida. “Sense les experiències a Sabadell, les seves causes haurien tingut una dimensió diferent” ha dit. Aquestes experiències inicials van desplegar-se amb ressò internacional al Brasil, en la defensa dels indígenes i la denúncia dels poders opressors.

L’abat de Montserrat ha destacat l’activitat del bisbe com a mestre al Col·legi Cor de Maria, l’actual Claret de Sabadell. “Era realment un mestre, un testimoni que amb la vida i la paraula va ensenyar a viure i anar a fons”, ha recordat. També ha explicat l’impacte que sentien els alumnes “per la seva senzillesa, pel seu desig de viure amb simplicitat, pel seu tracte atent i pel seu respecte tot i ser adolescents de primera hora”. També s’ha referit al seu treball pels immigrants en la mesura de les seves possibilitats.

Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe i presidenta de la Fundació Pere Casaldàliga, ha agraït la distinció i n’ha destacat el simbolisme “d’un amor correspost”. Ha fet referència al seu acostament als marginats i als col·lectius empobrits en la seva tasca a Sabadell. Casaldàliga ha recordat la vocació de periodista del bisbe amb la participació a Ràdio Sabadell i la revista Eufòria que va comptar amb la participació de molts joves sabadellencs. Casaldàliga s’ha mostrat convençuda “que el reconeixement d’avui és un compromís de tots els ciutadans a favor de la justícia, la llibertat i la pau”.

Farrés ha començat l’acte destacant la importància de la distinció a Pere Casaldàliga. “És un reconeixement com a referent en la defensa i lluita pels drets a les persones, especialment per les persones més dèbils i desfavorides”. L’alcaldessa també ha remarcat els valors que representa el bisbe: “és un símbol de solidaritat, d’ajuda als altres i de compromís”. Ha assegurat que “ens agrada molt, com a Sabadell, que aquests valors vagin lligats a la nostra ciutat”.

L’acte també ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldessa de presidència i drets socials i el jutge instructor de l’expedient, Pol Gibert, i del secretari general de l’Ajuntament de Sabadell, David Cabezuelo.

Amb motiu del lliurament de la medalla, Ràdio Sabadell ha entrevistat aquest dimarts al matí el provincial dels claretians de Sant Pau, Ricard Costa-Jussà. El pare Ricard ha explicat com el Sabadell industrial dels anys 50 va obrir la inquietud del bisbe per atendre la gent i acollir a les persones:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.