Salta al contenuto principale

(Renato Martinez –Vatican News) “L'Església a l'Iraq, amb la gràcia de Déu, va fer i està fent molt per anunciar aquesta meravellosa saviesa de la creu propagant la misericòrdia i el perdó de Crist, especialment als més necessitats”, ha dit aquest diumenge el papa Francesc en l'homilia d'una eucaristia multitudinària i acolorida celebrada a l'Estadi 'Franso Hariri' d'Erbil, en el marc de la seva visita apostòlica a l'Iraq.

El pontífex ha demanat als fidels ser instruments de la pau de Déu. Ha dit que Jesús allibera les persones d'una manera d'entendre la fe, la família, la comunitat que divideix, que contraposa, que exclou, per construir una Església i una societat obertes a tothom i sol·lícites cap als germans i germanes més necessitats. I al mateix temps, ha defensat que Jesús enforteix, per resistir a la temptació de buscar venjança, que comporta una espiral de represàlies sense fi.

L'agraiment de l'arquebisbe caldeu d'Erbil

“Sabem que vostè ha seguit resant per nosaltres en aquests temps de foscor. Sabem que a través de les seves oracions, mai hem estat oblidats. Sabem que a través de les seves oracions segueix instant a aquest món i a aquest país destrossat a trobar un temps de pau, d'humilitat i prosperitat, de dignitat de vida i de perspectives per a tots”. Amb aquestes paraules ha agrait l'arquebisbe Caldeu d'Erbil, Baixar Warda, les pregàries del papa Francesc pels perseguits i marginats, a l'Iraq i a tot el món.

Abans de concloure la missa, Warda ha dirigit unes paraules d'agraïment al papa Francesc per la seva Visita Apostòlica, per la seva valentia en visitar l'Iraq, una terra tan plena de violència, d'interminables disputes, desplaçaments i sofriment per a la gent; i per fer-ho en aquest temps de pandèmia i crisi mundial. També ha agrait el missatge de pau que ha portat a Erbil i a tot l'Iraq, pel seu missatge de germanor i perdó que és un regal per a tot el poble de l'Iraq.

No caure en el parany de creure que som forts i savis

El Papa ha comentat la primera carta de Sant Pau als cristians de Corint: “Crist és poder de Déu i saviesa de Déu”, ha dit. També ha explicat que Jesús va revelar aquesta força i aquesta saviesa sobretot amb la misericòrdia i el perdó. No amb demostracions de força o imposant la seva veu, ni amb llargs discursos o exhibicions d'una ciència incomparable. Ho va fer, ha dit, donant la seva vida a la creu. Una revelació que parla de la fidelitat de Déu de l'Aliança, que fa sortir al seu poble de l'esclavitud i el guia pel camí de la llibertat.

En aquest sentit, el Pontífex ha advertit que és fàcil caure en el parany de pensar que hem de demostrar als altres que som forts, que som savis, és a dir, en el parany de fabricar falses imatges de Déu que ens donin seguretat. “Tots necessitem la força i la saviesa de Déu revelada per Jesús a la creu. Aquí a l'Iraq, quants dels vostres germans i germanes, amics i conciutadans porten les ferides de la guerra i de la violència, ferides visibles i invisibles...” Francesc ha alertat que la temptació és respondre a aquests i als altres fets dolorosos amb una força humana, amb una saviesa humana. Mentre que “Jesús ens mostra el camí de Déu, el que Ell va recórrer i en el que ens crida a seguir-lo”.

En el comentari de l'Evangeli de Joan, en el qual Jesús fa fora els canvistes i a tots aquells que compraven i venien al Temple de Jerusalem, el Papa Francesc ha dit que ho va fer perquè el pare el va enviar a purificar el temple, no només el temple de pedra, sinó sobretot el del cor. “El cor es neteja, s'ordena, es purifica. De què? De les falsedats que ho embruten, de la duplicitat de la hipocresia; tots les tenim. Són malalties que fereixen el cor, que enterboleixen la vida, la fan doble”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.