Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts
Documento
Documento

(CR) Aquest dimecres a la tarda l’Arquebisbat de Barcelona i el bisbat de Terrassa han emès dos comunicats paral·lels amb un mateix missatge: qualsevol celebració de culte animada per Miquel Ángel Barco és il·lícita. Per això demanen als fidels que no hi participin i, en el cas dels clergues, se’ls ho prohibeix explícitament. Recorden que Barco va ser expulsat del sacerdoci el 2017. I, en el cas de Barcelona, informen de l’obertura d’un espai de culte sense autorització de l’Arquebisbat on aquest antic capellà hi estaria celebrant “pretesament la Santa Missa”.

Pel que fa al comunicat difós per l’arquebisbat de Barcelona, alerta que “al carrer Bailèn número 100 de Barcelona s’ha obert un espai de culte que no compta amb cap autorització de l’Arquebisbat per a la seva obertura ni perquè s’hi pugui celebrar el culte en nom de l’Església catòlica”.

El bisbe auxiliar i vicari general de Barcelona, Antoni Vadell, que signa aquest comunicat, diu que han donat a conèixer aquests fets perquè els fidels de la diòcesi “evitin curosament l’assistència i participació en el culte ni a l’espai indicat ni enlloc amb la persona esmentada” perquè “es troba en situació d’il·licitud”. En concret, menciona els cànons 1213, 1215, 1223, 1224 i 1226 del Codi de Dret Canònic.

El text acusa Miquel Ángel Barco López, antic clergue de la diòcesi d’Alcalá de Henares expulsat de l’estat clerical per la Santa Seu el 22 de juliol de 2017, de convocar i presidir aquestes celebracions. I recorda que Barco “no pot usar cap mena d’hàbit ni de distintiu clerical, que té prohibit qualsevol exercici del ministeri sacerdotal en tots els seus àmbits”.

“Greu rebel·lia davant una decisió ferma”

En els mateixos termes s’ha expressat el bisbe auxiliar i vicari general de Terrassa, Salvador Cristau, que signa el comunicat del bisbat de Terrassa. Cristau apunta que Barco celebra aquestes preteses misses a l’ermita de Can Cerdà, a la demarcació de la parròquia de Sant Martí de Cerdanyola del Vallès.

Tant Vadell com Cristau conclouen que “les notícies actuals accentuen la situació de greu rebel·lia davant una decisió ferma de la Santa Seu”. I alerten als clergues presents a les dues esmentades diòcesis que “considerin estrictament prohibida per a ells qualsevol tipus de celebració de culte ni en l’espai esmentat ni amb la persona referida, sens perjudici de la responsabilitat canònica que s’hi pogués derivar”.

Miguel Ángel Barco va ser capellà incardinat a l’arquebisbat de Saragossa i la Santa Seu li va retirar el sacerdoci quan Omella ja era arquebisbe de Barcelona. Amb una campanya recolzada per diversos mitjans digitals integristes, Barco va acusar a Omella d’haver orquestrar acusacions falses contra ell quan era bisbe de Logronyo. El cas va acabar amb una querella de Barco contra el cardenal Omella als tribunals civils. El setembre de 2019, i després de la declaració del cardenal, el Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona va arxivar la querella afirmant que Omella no havia participat en aquest procés de secularització i que no hi havia cap element que apuntés a un “delicte d’injúria o de tracte degradant respecte el querellant”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.