(Salesians) Tot i la pandèmia, a la Confederació Don Bosco se segueix afavorint espais de participació que serveixin per posar veu als més joves, facilitant la formació de les persones per crear una ciutadania activa i crítica que afavoreixi al seu torn una participació democràtica. “Sempre hem apostat per la participació infantil com un dret i també com un procés pedagògic en què els infants són els veritables protagonistes” comenta David Arduengo, coordinador de programes de la Confederació.
A causa de la situació generada per la COVID-19, en comptes de fer una trobada multitudinària, de novembre de 2020 i gener de 2021 s’han celebrat diferents fòrums locals de participació infantil i juvenil en diferents centres juvenils salesians. En aquestes trobades s’ha convidat als infants a expressar les seves opinions, desitjos i inquietuds al voltant de l’ús de les TIC i les xarxes socials.
Les activitats s’han celebrat a grups reduïts de noies i nois d’edats compreses entre 14 i 17 anys i acompanyats per un presentador i una animadora, atenent sempre a les mesures de seguretat i recomanacions sanitàries de les administracions públiques. La metodologia que s’ha emprat ha estat pràctica, lúdica, activa i participativa utilitzant diverses eines i tècniques de participació a través d’un material didàctic i una proposta d’activitats que s’han adaptat a les diferents realitats. “Els nois i noies han viscut una experiència enriquidora i gratificant, que els animarà a seguir participant i assistint a aquest tipus de trobades” explica Pilar Blasco, presidenta de la Confederació Don Bosco.
“Entenem que correm riscos quan ens endinsem en l’extens món d’internet i les xarxes socials. Però aquests riscos podem controlar-los i podem fer un bon ús de les noves tecnologies perquè no hi hagi problema” explica un jove del Centre Juvenil Don Bosco de León. El cyberbullying, el sexting o les apostes esportives han estat els temes que més els preocupen als joves en relació a l’ús de les TIC i les xarxes socials. Les conclusions dels nois i noies participants han estat recollides pels animadors i animadores que els han acompanyat en el procés de participació i es prendran en consideració per seguir millorant i establir noves eines al servei dels centres juvenils.
“Ha estat una experiència interessant el poder contemplar els llenguatges juvenils des d’una mirada salesiana i veure les noves tecnologies com una oportunitat per créixer i potenciar les habilitats dels / de les joves” conclou una animadora de l’A.J. El Escalón salesiano de Sevilla.
Aquests fòrums locals de participació infantil han estat possible gràcies a la col·laboració del Ministeri de Sanitat a través de les convocatòries de l’IRPF (X Solidària) i la Fundació “La Caixa”.