Salta al contenuto principale

(Jesuïtes) El superior provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, el jesuïta Antonio España, acompanyat per Susana Pradera, responsable d'Entorn Segur, els jesuïtes Antonio Allende, delegat del sector d'educació i José M. Rodríguez Olaizola, secretari de comunicació, han presentat aquest dijous el treball realitzat en la creació d'entorns segurs a les institucions i activitats de la Companyia de Jesús.

En roda de premsa, celebrada a Madrid, tots quatre han anat compartint informació sobre la posada en marxa de protocols i plans per prevenir, formar i garantir que les institucions de la Companyia de Jesús siguin espais segurs per a menors i persones vulnerables. La realitat dels abusos els fa molt conscients de la necessitat de treballar a les seves institucions en aquesta direcció.

El 2018 els Jesuïtes a Catalunya i la Fundació Jesuïtes Educació ja van iniciar un procés de revisió dels possibles casos d’abusos en les seves escoles en el passat, preocupats per “la necessitat d'assegurar una memòria fidel i honesta del passat, i de respondre a possibles víctimes”. Els informes que avui s'han presentat reflecteixen el treball per sistematitzar aquelles dades i informacions disperses. Un exercici de transparència que va començar a Catalunya i que s'ha estès arreu de l'Estat.

Aquesta presentació –la primera vegada que es presenta un informe d'Entorn Segur– ha inclòs a més, un altre contingut. Fa dos anys, en el context de la trobada extraordinària del papa Francesc a Roma amb els presidents de les conferències episcopals, un dels compromisos que va adquirir la Companyia de Jesús amb les persones que han patit abusos, amb l'opinió pública i amb si mateixa era poder investigar i sistematitzar el que coneix sobre els abusos en el passat. En aquesta línia, s'han presentat els resultats d'aquesta investigació, que recull les dades sobre abusos comesos per religiosos jesuïtes a Espanya des de finals dels anys 20 fins a l'actualitat.

El delegat d'Educació dels Jesuïtes, el pare Allende, ha assenyalat que “van ser les persones abusades les que ens van confrontar amb aquest mal i hem d'agrair la seva valentia a el donar aquest pas. La resposta que volem donar-los amb aquesta compareixença és que creiem en el que diuen”. La Companyia de Jesús considera que “l'esforç per la transparència és un deure”.

Primer, cap a les persones que han patit abusos. Les seves ferides, el seu camí i voluntat de saber han estat per a la Companyia de Jesús un esperó per mirar de donar resposta. El provincial ha reiterat la petició de perdó, pels abusos que els jesuïtes han comès, per les respostes insuficients que s'han donat en el passat i pel gran dolor causat a les víctimes i a les seves famílies. El camí cap a la sanació és llarg. La voluntat d'anar responent i d'establir vies de reparació està en marxa, però sónconscients que és un camí llarg i difícil. Des de la Companyia de Jesús esperen que aquest esforç per clarificar el passat ajudi a fer justícia i contribueixi també, en el present i en el futur, a que una cosa així no torni a passar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.