Salta al contenuto principale

(Conferència Episcopal Tarraconense) La nova encíclica del papa Francesc, 'Fratelli Tutti', "no vol ser un gran discurs si no una forma de viure l’Evangeli, és la catequesi del bon samarità, que ens apropa als més desvalguts ens sentim units a tota la humanitat, tots som un. El Papa somia en una humanitat unida en la fraternitat, somia en una sola terra que ens aixoplugui a tots", aquesta va ser una de les reflexions d'Antoni Vadell a la trobada virtual entre entitats promoguda pel Secretariat Diocesà de Pastoral dels Marginats.

A la trobada es va reflexionar sobre l’encíclica que el Sant Pare va signar en la tomba de sant Francesc d’Assís, el passat 3 d’octubre. La trobada també va ser una bona ocasió per crear ponts entre les diverses entitats socials d’Església. Entre aquestes entitats van participar l’Apostolat del Mar, el Centre Assís, OBA, el projecte SICAR; Santa Lluïsa de Marillach, Càritas, el Secretariat de Pastoral Penitenciària; els Serveis Socials de Sant Joan de Déu, el Secretariat Diocesà de Pastoral dels Migrants, l’entitat Braval i CECAS. Així com Joan Costa, delegat diocesà de tota la pastoral social i Angel Zambrana, delegat del Secretariat Diocesà de pastoral dels Marginats.

"Només ens salvem si estem junts i passem dels altres al nosaltres"

Aquest va ser el primer acte en què va participar Xavier Vilanova, el nou bisbe auxiliar de la diòcesi de Barcelona. Vilanova va dir que se sentia molt identificat per la tasca social que aquí es fa, molt semblant a la que ell coneixia de la seva petita parròquia a la Terra Alta. Referint-se a Fratelli Tutti, el bisbe Vilanova, va dir que "ningú se salva de forma individual". El papa Francesc ens parla de l’espiritualitat de la fraternitat entre els homes, que ara encara ha de ser més intensa per la situació de pandèmia en què ens trobem i que ens fa sentir més fràgils.

El Papa insisteix en l’opció preferencial pels pobres en tota la seva dignitat. "Només ens salvem si estem junts i passem dels altres al nosaltres". El nou bisbe també va alertar de l’ús de les noves tecnologies, que "són molt positives, però també ens aïllen i mai poden substituir el contacte físic, i estar a prop de qui ens necessita".

A 'Fratelli Tutti', el Papa Francesc ens encoratja a instaurar un món on tothom tingui, terra, teulada i feina que ens dignifica. Un difícil repte en una societat on cada vegada hi ha més desigualtats per la forta crisi econòmica aguditzada per la Covid-19. Així mateix, el bisbe Vadell va animar les parròquies a establir sinergies entre elles per recuperar la dignitat dels germans que pateixen. "Som germans de forma polièdrica i no homogènia, tots som únics davant Déu», va afirmar. Finalment, Mons. Vilanova va agrair molt aquesta oportunitat de conèixer de primera mà l’acció social de l’arxidiòcesi de Barcelona, que «Fratelli tutti ens inspiri a tots i ens doni l’esperança i pau que desitgem".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.