Salta al contenuto principale

La santedat és una realitat polièdrica. Presenta diferents interpretacions i facetes. Pot ser un tractament honorífic que es concedeix a líders de diferents religions pel fet de ser-ne. D’aquesta manera, es parla de Sa Santedat el papa Francesc o de Sa Santedat el Dalai Lama. Dins l’Església, es refereix a les persones que, després de complir uns requisits canònics, són beatificats o canonitzats. La festivitat de Tots Sants [i Santes] obre el seu significat a persones anònimes la santedat de les quals no ha rebut un reconeixement eclesial, però que poden ser considerades com a tals. Potser, en llenguatge actual, transmeten el germen de la santedat de manera asimptomàtica. Molts grups, menys institucionalitzats, però amb profundes inquietuds espirituals, consideren la santedat amb profund respecte i expressen el seu desig d’aconseguir-la.

Les històries de les vides de sants reben el nom d’hagiografies, paraula d’etimologia grega. En una època llunyana, les hagiografies sovint han allunyat de la santedat, perquè l’han reduïda a fets espectaculars i, sovint, poc creïbles. Suscitaven més admiració que estímul espiritual. Una persona santa, en la gran majoria de casos, n’era des del bressol. S’eliminaven les ombres de la seva biografia, exceptuant casos com el de sant Agustí, que en ressaltaven la conversió. Els personatges bíblics reben un tractament més explícit, sense edulcoracions, com David i Moisès. Sant Pau té dos dies per celebrar-se: el 25 de gener, la conversió, i el 29 de juny, la mort. Alguns sants i santes, a base de tot tipus d’enaltiments, han estat deshumanitzats. Perden així la seva força d’arrossegament i, paradoxalment, la seva dimensió evangèlica. Hi ha algunes maneres de presentar la figura de Maria, la mare de Jesús, molt allunyades de la realitat històrica.

La festa d’avui és una oportunitat per llegir la Gaudete et exsultate, una exhortació apostòlica del papa Francesc sobre la crida a la santedat en el món actual. Potser n’hi ha que descobriran que existeixen sants i santes de la porta del costat i que potser aquest és el seu camí de santedat.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.