Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Sant Joan de Déu) El Centre Residencial d’Inclusió La Llavor, destinat a l’acollida de dones en situació de sensellar, ha obert les seves portes aquesta setmana a la ciutat de Barcelona.

L’equipament, gestionat per Sant Joan de Déus Serveis Socials, disposa de 40 habitacions individuals i assegura així la continuïtat de l’equipament extraordinari posat en marxa durant l’epidèmia de la COVID-19. A més compta amb la col·laboració de la Fundació Ared per oferir un servei de formació i inserció laboral.

Es tracta del primer centre d’aquestes característiques a la ciutat, inspirat en la Mesura de govern de l'Ajuntament de Barcelona per la prevenció del sensellarisme femení que es va presentar el passat mes de gener i que igualment dona continuïtat a un dels equipaments extraordinaris que es van posar en marxa en el context de la pandèmia.

El Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Llavor està ubicat al carrer Saldes 6-8, al districte d’Horta-Guinardó. Es tracta d’un equipament gestionat per Sant Joan de Déu Serveis Socials amb la col·laboració de la Fundació Ared, que oferirà també a les dones residents un servei específic de formació i inserció laboral. L’equipament s’integra a la xarxa pública de l’Ajuntament de Barcelona, que preveu destinar 1,16 milions d’euros l’any del seu pressupost per garantir el seu funcionament i millorar així la situació de les dones en situació de sensellarisme i afavorir els respectius processos de recuperació personal i inclusió social i laboral.

La Llavor disposa de 40 places amb habitacions individuals que permeten un espai privatiu i d’intimitat per facilitar la recuperació de les dones usuàries. Igualment, ofereix la cobertura de les necessitats bàsiques i el seu funcionament està dissenyat per oferir una atenció integral centrada en la persona que fomenti la seva autonomia i autogestió, amb espais comuns com per exemple la bugaderia o el menjador. L’objectiu del centre passa per oferir un espai residencial fins que les dones ateses trobin una alternativa més estable i adequada a la seva situació, a banda d’oferir un acompanyament social i emocional des d’una perspectiva de gènere. Està pensat per a dones soles majors d’edat en situació d’exclusió social i residencial, sense ingressos o amb ingressos insuficients que no els permeten accedir a una solució d’allotjament de manera autònoma.

Durant l’esclat de la pandèmia de COVID-19, lAjuntament de Barcelona va posar en marxa diferents equipaments a la ciutat per garantir que les persones sense llar podien afrontar el confinament en igualtat de condicions. En total es van obrir unes 700 places extraordinàries, que es van sumar a les prop de 2.200 que ja funcionaven cada dia a la ciutat, ja sigui de titularitat municipal o en col·laboració amb el conjunt d’entitats que integren la Xarxa d’Atenció per a Persones Sense Llar (XAPSLL). L’objectiu del consistori és que els equipaments dissenyats específicament per a dones, joves i persones amb drogodependències, que són pioners a Catalunya, segueixin funcionant més enllà de la pandèmia. La Llavor és el primer d’aquests centres extraordinaris que ha trobat un espai de continuïtat per funcionar més enllà de la crisi sanitària.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.