(Laura Mor –CR) Amb la novetat de mirar els salms com una unitat i des de la poesia, en comptes de llegir-los de forma parcial i des de la teologia. Així planteja el Santuari del Miracle el taller ‘Vora la Bassa d’Òria’ d’aquest cap de setmana. De divendres 8 a diumenge 10 de novembre, dos biblistes i dos poetes ajudaran a descobrir nous paràmetres d’un clàssic de la literatura hebrea: el llibre dels Salms.
“Quan els cristians ens aproximem als salms –fora dels salms responsorials que llegim a missa– solem fer-ho de forma desordenada, com a elements solts”, explica Mercè Solé, membre de l’Associació d’Amics de la Casa del Miracle. Fins i tot, diu, si se segueix la Litúrgia de les Hores i s’acaben llegint tots els salms, l’any litúrgic en condiciona també la visió final.
El taller que ofereix el Miracle busca complementar aquesta lectura: “Els salms estan escrits com a una peça unitària, són una obra poètica perfectament estructurada”, explica Solé. En aquest conjunt “cada paraula en el lloc que ocupa té un significat profund que es connecta amb altres llibres de l’Antic Testament i que es projecta també en el Nou Testament”, hi afegeix.
El monjo i biblista Ramon Ribera-Mariné, el poeta i físic David Jou, la poetessa i filòloga Maria Sevilla Paris, i la monja, economista i biblista Olga Nicolau seran els encarregats d’oferir noves claus de lectura. Aproparan un llibre de poesia que pot resultar distant, per exemple, si no se’n coneix la llengua original o si les traduccions que ens arriben no són encertades.
“Els salms, i la Bíblia en general, demanen també tres actituds que als ‘occidentals del progrés’ ens solen costar”, diu Solé. Per una banda, demanen contemplar el text com a reflex de la complexitat de la vida i no com un ensenyament moral. En segon lloc, cal desfer-se del prejudici de saber-ne més que els antics pel fet d’haver nascut més tard. I en tercer lloc, defugir la significació única i definitiva i aprendre a sumar contraris.
La literatura s’ha fet present en anteriors edicions del cicle Natura i Espiritualitat. La Casa d’Exercicis del Miracle ha tractat entre d’altres temes literaris, l’epopeia de l’Èxode, el llibre dels Proverbis bíblic, Ramon Llull, l’Odissea i la Bíblia: les dues columnes de l’experiència d’Occident.