(Jordi Llisterri-CR) Aquest diumenge, dins de les festes de Mare de Déu de la Mercè, la Sagrada Família va acollir per primera vegada la representació del Misteri de la Selva. Aquest drama sacre escrit en català a finals del segle XIV es representa des de fa 40 anys a la parròquia de La Selva del Camp durant la festa de la Mare de Déu d’agost. Ja s’havia pogut veure a Montserrat, Tarragona, Elx, Mallorca, Roma, Jerusalem i també a Barcelona, però era la primera vegada que s’afrontava el repte d’adaptar-lo en un recinte tant monumental i singular com la Basílica de la Sagrada Família.
El repte va ser superat convertint tota la Basílica en un espai escènic i reservant l’altar com l’espai de la cort celestial. Les dues processons de l’obra i el cant a cappella van marcar el ritme pausat i contemplatiu de l’obra.
És una obra que implica tot el poble de la Selva del Camp i que s’ha mantingut durant 40 anys després que mossèn Armand Puig n’impulsés la recuperació. Més de 500 persones de La Selva del Camps es van desplaçar a Barcelona per fer possible la representació. Josep M. Puig, en nom del Patronat del Misteri de la Selva, va presentar la interpretació i va destacar que “l’objectiu últim és la lloança de la Mare de Déu”.
Tot i que el text manté una teologia arcaica en alguns punts, s’ha modernitzat la presentació per reforçar l’emotivitat de retrobament de la Maria amb els deixebles, la seva dormició, l'ascenció i posterior coronació. Així, l’obra es presenta com un paralitúrgia. En aquest cas, va ser plenament una litúrgia que enlloc de transsubstanciar el papa i el vi, la transsubstanciació va ser de tots els participants.
Al final de la representació va intervenir el cardenal Joan Josep Omella, que va destacar com el Misteri “ens fa veure el que Déu ha fet a una dona excepcional”. Entre altres autoritats, va assistir a la representació la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.