Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Agència Catalana de Patrimoni Cultural) Unes 400 persones, públic fidel i nou públic, que ha aprofitat per ‘viure Vallbona’ durant dos dies, gràcies al reclam del cicle ‘La Pedra Parla’ que ha omplert de música el Reial Monestir de Vallbona de les Monges. El cicle incloïa tres propostes musicals de primera qualitat que han conclòs avui amb el concert a l’església de Santa Maria del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb la direcció de Xavier Puig, amb el grup instrumental La Caravaggia, que dirigeix Lluís Coll.

El concert, que ha entusiasmat el públic, ha ofert un programa amb obres de compositors catalans del Renaixement, dels segles XV i XVI, entre els quals Mateu Fletxa el Jove i Mateu Fletxa el Vell, que tenen un vincle amb l’orde del Cister pel fet d’estar enterrats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

El director artístic del cicle, Jordi Domènech ha explicat que aquest any s’ha incrementat molt la venda d’abonaments per als tres concerts i s’ha mostrat molt satisfet ja que “cada cop el públic s’incrementa i d’una banda es fidelitza, ja que han assistit als tres concerts públic d’altres anys però la Pedra Parla també ha atret enguany nou públic, que ha aprofitat per allotjar-se a Vallbona de les Monges durant un cap de setmana, objectiu del cicle”

El públic ha omplert els tres concerts i ahir va poder participar en ‘la descoberta gastronòmica’ d’una part del monestir no accessible al públic, el Pati de la Casa dels Horts, on es va oferir aquest any com a novetat, un refrigeri entre els dos concerts, el de la tarda, amb el tenor Airam Hernández i la pianista Diana Baker i el de la nit, amb Ars Trio i Mercè Pons, que va descobrir part del testament de la reina Violant d’Hongria (s. XIII), enterrada al mateix monestir.

Cicle ‘La Pedra Parla’

Durant la presentació del cicle, el seu director artístic, el prestigiós contratenor Jordi Domènech, va destacar que “La Pedra Parla té la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica amb programes variats, generalment dissenyats per ser interpretats al Festival”. A més, Domènech va comentar que “el desig de no interferir amb la vida quotidiana de la comunitat ens obliga a ser molt curosos en la tria de les formacions instrumentals i vocals i en les peces musicals”.

Pel festival, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió i l’Ensemble O vos Omnes, grups de cambra com ara Alart Quartet i La Galanía, i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart, els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner, l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, escollit l’any passat com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.