Salta al contenuto principale

Tal com vam explicar en l’entrada anterior, els diferents moments que tenim els cristians per fer memòria del misteri pasqual són: l’any litúrgic; els sagraments, sobretot l’Eucaristia; i la Litúrgia de les Hores. Avui ens centrem en l’origen de l’any litúrgic.

Els primers segles

L’any litúrgic no ens ve de l’època apostòlica, sinó que es va anar formant al llarg dels primers segles del cristianisme, a poc a poc. O sigui que la idea que potser algú podria tenir, en el sentit que des de bon començament la comunitat cristiana, dirigida pels apòstols, va organitzar al llarg de l’any les celebracions de la fe tal com ara les coneixem, no es correspon amb la realitat.

El diumenge

Al principi de tot, i durant tot el primer segle de la vida de l’Església, els cristians es reunien cada setmana, el diumenge, per celebrar l’Eucaristia. Tots els diumenges eren iguals, i no hi havia cap festa especial. El diumenge era el dia en què celebraven l’Eucaristia, i vivien l’experiència comunitària de la presència del Senyor mort i ressuscitat en el pa i el vi que compartien. Aquelles reunions eren el punt de referència de les seves vides, i en elles escoltaven l’ensenyament dels apòstols, o llegien els seus escrits, pregaven junts, es refermaven mútuament en el compromís de seguir l’Evangeli, s’explicaven els uns als altres les dificultats amb què es trobaven, recollien diners pels necessitats, i tot culminava en l’acció de gràcies al Pare i la repetició de les paraules i els gestos de Jesús en el darrer sopar, a través dels quals el pa i el vi esdevenia per a ells l’aliment amb què s’unien amb Jesús i s’unien també els uns amb els altres.

La seva única celebració era, doncs, la celebració dominical. Segurament que, quan eren els dies de la Pasqua jueva, recordaven que era en aquelles dates quan el Senyor havia estat clavat en creu, i havia ressuscitat vencent els lligams de la mort. Però aquest record no es traduïa en cap celebració especial.

Per a les ments més curioses

Deixem referències a diferents llibres i webs per si voleu ampliar informació a l’apartat Per saber-ne més, situat a la part esquerra de la pàgina si el llegiu a l’ordinador; o al final de l’article si el llegiu al mòbil. Us animem a remenar-los!

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.