Salta al contenuto principale

(CR/Abadia de Montserrat) “L’orgue no és una cosa del passat”. L’èxit de públic de les anteriors edicions i el programa de l’edició d’aquest estiu vol demostrar-ho. Així ho explicava el director artístic del Festival, el pare Jordi-Agustí Piqué, alhora president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma, en la presentació a la premsa.

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM 2019) es posa a disposició de joves intèrprets i joves formacions singularitzades per la maduresa i musicalitat de les seves interpretacions. El programa d’enguany s’omple de joventut i amb diversos intèrprets formats a l’Escolania de Montserrat. Alhora, l’Escolania també hi serà present amb la inclusió en el programa de l’obra d’un dels seus directors, el pare Anselm Ferrer (1882-1969), coincidint amb els cinquanta anys de la seva mort.

El pare Piqué va destacar que el programa permet demostrar que “hi ha gent a Catalunya que s’està formant” i que “els concerts d’orgue no són una cosa avorrida”. “Subratlla el canvi generacional en la interpretació de l’orgue”, va explicar.

I si el FIOM arriba a la novena edició, també s’han anat creant o consolidant altres cicles d’orgues a Catalunya. I la recuperació d’orgues com el del Monestir de Poblet, de la Catedral de Tarragona o de la Basílica de la Mercè, ara s’hi suma el que s'està fent a les parròquies de Sant Vicenç de Sarrià o de la Mare de Déu de Núria de Barcelona.

Quatre concerts únics i gratuïts

El programa inclou com sempre concerts preparats per al Festival. El FIOM 2019 començarà el dissabte 22 de juny amb el concert titulat “Vivaldi a Montserrat: de les Quatre Estacions als concerts per orgue i orquestra”. El jove talent, antic escolà de Montserrat, Joan Seguí, acompanyat i dialogant amb l’Orquestra de Cambra d’Andorra, sota la direcció del mestre Gerard Claret, presentarà els meravellosos concerts per orgue i orquestra de Antonio Vivaldi, alternats amb alguns del famosos concerts de l’autor venecià.

El dissabte 20 de juliol, dins el capítol de grans solistes europeus, el jove i reconegut organista Thomas Ospital, titular del Gran Orgue de l’església de Saint Eustache de París, interpretarà obres del gran repertori romàntic. L’orgue Blancafort permetrà descobrir la mestria d’aquest jove intèrpret i meravellar-nos de la bellesa i la força del gran repertori organístic.

El primer dels dos concerts de l’agost, el dissabte 10, un jove director, antic escolà de Montserrat, Marc Díaz; un jove cor, el Cor Cererols, i l’acompanyament d’un altre antic escolà, Arnau Farré, a l’orgue. Joves músics de gran talent per afrontar un repte proposat pel Festival. S’escau enguany el 50è aniversari de la mort del pare Anselm Ferrer (1882-1969), director de l’Escolania de Montserrat i compositor representant de l’escola Ceciliana a la nostra terra. Aquest merescut homenatge ens permetrà escoltar l’original producció del pare Anselm, dignament interpretada, junt amb repertori contemporani romàntic. Un repte que un jove cor i un jove director, amb qualitats excepcionals per la recerca i la interpretació, permetran redescobrir les meravelles del patrimoni musical recent de casa nostra. Aquest concert es veurà completat amb la participació del Cor Cererols a la Missa Conventual del diumenge 11 d’agost, amb la interpretació de la Missa Abatialis, del pare Anselm Ferrer.

El darrer concert del FIOM 2019 tindrà lloc el dissabte 24 d’agost i comptarà amb una intèrpret eslovaca, Monica Melcova, que juntament amb Juan Manuel Gómez, a la trompa, oferiran repertori per aquesta singular formació.

Tots els concerts del FIOM 2019 tindran lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, començaran a les 21h, i tindran com sempre l’entrada lliure. Aquests espectacles musicals també es podran seguir en directe a través de Montserrat Ràdio i TV i també s’emetran a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local.

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i la Fundació Pinnae, compta amb l'assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del pare Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

El FIOM 2019 serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.