Salta al contenuto principale

(FECC) Els passats dies 1 i 2 de febrer tingué lloc a Barcelona la 12a Jornada de Pastoral Educativa, que, sota el lema Paraula de Mestre, sembradors d’Evangeli (Mt 13,14), aplegà prop d’un centenar de pastoralistes i mestres i professors de Religió al Seminari Conciliar de la capital catalana.

La jornada es va obrir amb unes paraules del secretari general de la FECC, Enric Puig, qui va recordar la importància de la pastoral en la missió de l’escola cristiana”. Va afirmar que, “en una societat en què la secularització avança i la interioritat ocupa el lloc de la pregària i l’experiència el del compromís, és necessari acostar la fe aquells nois i noies que en viuen allunyats”. També va remarcar que les “escoles cristianes han de ser obertes a tothom, sobretot als que més ho necessiten”, i va cloure el seu parlament recordant que “cal treballar per l’esperança i des de l’esperança”.

La jornada va comptar amb dues ponències: La pastoral de les 99 ovelles, a càrrec de Carles Armengol, i La PARAULA a les nostres mans!, a càrrec de Glòria Barrete. En la seva xerrada, Carles Armengol va advertir que, “sense ovelles ni pastor, no hi ha pastoral”, i va centrar la ponència en la identitat cristiana a l’escola d’avui.

Armengol va assenyalar que la pastoral a l’escola cristiana es manifesta per tres vies: evangelitzar, viure i celebrar i educar amb inspiració cristiana. “No són excloents, però si la pastoral només s’expressa a través de la celebració del dia dels fundadors i poca cosa més, tenim una pastoral escarransida”. Armengol va destacar, doncs, l’educació d’inspiració cristiana com el millor camí. “Presentar Jesús a l’alumnat i que n’esdevinguin seguidors”.

El que hauria de fer tot educador és “escoltar molt i parlar poc"

Pel que fa a la segona intervenció, la periodista Glòria Barrete, redactora de Catalunya Religió i guionista del programa de Religió Signes dels Temps, va engrescar i emocionar els assistents amb un seguit de consells que les escoles poden aplicar a la pastoral seguint les paraules del Papa Francesc. A través de clips extrets del documental Francesc. Un home de paraula, dirigit per Wim Wenders, Barrete va resseguir el pensament del Papa, “les idees del qual són perfectament aplicables a la pastoral escolar”. En paraules de Francesc, el que hauria de fer tot educador és “escoltar molt, parlar poc i mirar sempre als ulls”. El Papa denuncia al documental que vivim en un “món sord” i que la “indiferència ens allunya de tot allò que ensenya Jesús”.

La jornada també va incloure prop d’una desena d’espais pràctics, entre els quals Treballar la Bíblia a l’aula, Missioners a l’escola, Proposta inacabada de pastoral familiar, L’eco pastoral i el contacte amb la natura o Amb FE o sense FE, el Fet religiós t’aFEcta! A més a més, sota el títol Pastoral més viva a l’escola, es van presentar activitats i experiències: l’escola Solc Nou va exposar el seu projecte d’aprenentatgeservei Educar con sentido; la mestra Maria Bargalló va presentar una experiència a partir de l’encíclica del Papa Laudato’ Si; l’Escola Pia va presentar el projecte Afluents, en què ensenyen mares nouvingudes a parlar català, i finalment el director de La Salle Girona, Quim Mataró, i el Germà Antoni Parera van presentar l’estada solidària que el centre ha fet a Madagascar els darrers estius. “El nostre objectiu era convertir els 24 professors de l’escola en professors de Religió”, va cloure Mataró.

Una jornada amb música

La jornada també va comptar amb l’espectacle Música i vida, a càrrec del Grup Bufanúvols, i l’Eucaristia oficiada pel P. Enric Puig, en la qual va recordar que “hem de saber on volem anar, però també com anarhi”, i va afegir que “hem de viure estimant”. “L’amor és sobretot el compromís, perquè, com diu Sant Pau, l’amor és l’única cosa que no passa mai, que és per sempre”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.