Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Els caputxins tenen un bon planter de joves que viuen la fe amb naturalitat. Aquest dissabte van donar-los la paraula a la quinzena trobada fraterna que van celebrar als locals de l'església de Pompeia de Barcelona. Cadascú des del seu itinerari concret, van subratllar com n'és d'important la pregària regular, tenir persones de referència a la vora o fer voluntariat. Entre línies s'hi llegia un agraïment profund: a tots els que els han ajudat a descobrir Jesús.

A la taula dels grups Pompeia van parlar Moisès Martí, del grup de Taizé de Pompeia; Àlex Romero, postulant als caputxins d'Arenys de Mar; Marta Hosta, Nora Carbonell i Laia Carbonell, monitores de PACCS de Sarrià; i Sílvia Ruzo i Héctor de Arriba, animadors del grup de joves d'Arenys de Mar.

“Sempre estàvem amb els caputxins”

“Afortunadament, mai no vaig deixar de creure” va explicar el jove Moisès Martí després de repassar el seu recorregut. Fill de família nombrosa, els pares van fer opció per viure a l'estil de les comunitats de l'Arca. Una experiència que ha marcat la seva personalitat i que ha convertit “la sed de plenitud” en una constant vital. A l'Índia, amb les missioneres de la Caritat de Teresa de Calcuta, diu que va fer “experiència de l'amor de Déu”. Avui continua treballant com a voluntari i mira de cuidar la seva espiritualitat.

El postulant a frare caputxí, Àlex Romero, va alertar dels pressupòsits que s'estableixen en la relació fe i joves. “Per què per por deixem de confessar la nostra fe?”, es va preguntar. En la seva exposició va recordar que Jesús també va experimentar el dubte i la por. I va defensar que, malgrat la incertesa i l'experiència de la injustícia, la fe passa també per reconèixer que “la vida és un do”.

Les tres monitores de PACCS (Preadolescents Comunitat Cristiana de Sarrià) van explicar els objectius i la dinàmica de treball amb adolescents i joves a la comunitat cristiana del convent dels caputxins de Sarrià. Una oferta que busca “que l'adolescent no es trobi sol”, va explicar Marta Hosta. La figura del jove és més propera que l'adult en aquesta etapa vital, va dir. A banda dels espais de pregària i les celebracions, no descuiden l'àmbit social: “Intentem promoure la part solidària de la persona”, va dir Laia Carbonell. La seva germana, Nora Carbonell, va explicar la familiaritat del lligam amb els frares: “De petites sempre estàvem en contacte amb la comunitat religiosa dels caputxins”. En el seu cas, va agrair l'oportunitat de poder fer un treball interior i de conèixer-se a si mateixa: “Soc una persona molt sensible i la fe dona resposta a certes coses que em passen per dins”.

El matrimoni de Sílvia Ruzo i Héctor de Arriba van apuntar la necessitat de tenir una comunitat de referència. Ell, en concret, va descriure-la com “un lloc on ser reconeguts i estimats”. També va assenyalar que els joves busquen joves: “És molt important compartir la fe amb el meu igual”, va dir. En aquesta mateixa línia, Sílvia Ruzo, va defensar l'acompanyament espiritual personal de joves i adolescents, també per part dels laics. Tots dos han passat per la Delegació de Joventut de Barcelona i, tot i ser veïns d'Arenys, la mantenen com a espai de referència.

Com fer pastoral amb els millenials?

La jornada va començar amb el cant de Taizé 'Tu sei sorgente viva'. Amb aquesta pregària resaven “vine, Esperit Sant”. El caputxí Josep Manuel Vallejo va presentar la ponència d'obertura de Bruno Bérchez. Amb el títol 'Good new o fake new? És Jesús una bona notícia pels nadius digitals?', el delegat de Joventut del bisbat de Barcelona va parlar de com fer pastoral amb la generació dels millenials.

Bérchez va descriure la vinculació permanent que busquen els joves amb els telèfons mòbils com “un desig de connexió”. I el va relacionar amb la bona notícia de Jesús: “L'evangeli et diu que hi ha algú que sempre està connectat; això és la mística”. I com a elements centrals de l'oferta de fe amb adolescents i joves, va descriure una pastoral creativa, emotiva, divertida, sanadora i que fa protagonista aquesta generació que necessita comunicar i sentir-se estimada.

15 anys de trobada fraterna

Enguany la trobada fraterna va arribar a la quinzena edició. Una convocatòria anual dels caputxins per aplegar les seves comunitats cristianes de la província. “Els temes que hem triat sempre són de present i de futur”, explica Josep Manuel Vallejo en aquest vídeo. A l'exposició que han organitzat amb motiu dels 15 anys, a banda d'una col·lecció de testimonis personals de fe, s'hi llegeixen els temes d'anteriors convocatòries: des de l'Esperit Sant, passant per místics i sants que són referents, experiències noves d'evangelització o la comunió entre diferents grups d'Església. “Hem intentat que fossin elements de reflexió, per veure la riquesa que hi ha a les nostres comunitats i a l'Església”, apunta Vallejo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.