(Laura Mor –CR) “Tenim com a referència l’acció solidària de Joana de Lestonnac, que al llarg de la seva vida va dedicar el seu temps als més pobres i a les nenes de l’escola”, explica Yolanda Otal. És professora de religió de l'ESO del Col·legi Lestonnac Barcelona i coordina les activitats Family Experience Lestonnac. Aquest dimecres fan festa grossa a l’escola i la dediquen a sensibilitzar tota la comunitat educativa sobre el voluntariat.
El 21 de novembre el Col·legi Lestonnac celebra la presentació de Maria al temple: una festa característica de les escoles de la Companyia de Maria, instituïda per la fundadora de l’orde, Joana de Lestonnac. “Aquest dia el dediquem a sensibilitzar els nostres alumnes de l’ESO cap a la realitat de voluntariat que tenim a Barcelona”, explica Otal sobre la jornada de dimecres al col·legi del carrer Aragó.
Els nois i noies de primer d’ESO visitaran el rober, el banc d’aliments, el centre obert de joves i l’espai de joguines de la parròquia de Sant Joan Bosco de Navas. Els de segon visitaran el Casal d’Infants del Raval. Els de tercer, la Fundació Arrels. I els de quart rebran a la mateixa escola la Fundació Adecco per parlar de la discapacitat des d’una perspectiva social. A la tarda hi haurà un espai de reflexió, amb una celebració de la paraula a l’església de l’escola, per exposar també cap a les altres classes el treball fet al matí.
“Amb companyia som capaços de fer més coses”
La sala d’actes del Col·legi Lestonnac acollirà al vespre la taula rodona ‘Veure i viure el voluntariat a l’escola’. Moderada pel periodista de Catalunya Ràdio Jordi Corbalán, donarà continuïtat amb les famílies al treball realitzat al matí. La taula comptarà amb la participació de la monja dominica contemplativa i activista solidària sor Lucía Caram; el secretari de la Federació Catalana de Voluntariat Social i component de la Fundació APIP-ACAM Ramon Nicolau; la monja de Lestonnac Carmina Garcia Baquero, que és component de la FISC, implicada en entorns d'integració social, principalment en l'àmbit de la dona; i de Pepa Martínez, directora de la Federació d’ ONGs de Catalunya i exalumna de l’escola. L’acte és obert al públic, però requereix d’inscripció prèvia.
La proposta s’emmarca en l’objectiu general de curs de la Companyia de Maria, que porta per lema ‘Amb mi, amb tu, amb Companyia'. El treball abarca tota l’escola, des dels petits de P3 fins al Batxillerat i amb la implicació també del professorat. “Creiem que amb companyia som capaços de fer més coses, d’obrir-nos als als altres i d’oferir el nostre temps per construir el món que ens envolta”, conclou Otal.