Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) La comunitat educativa marista i una àmplia representació institucional es van afegir divendres a l’acte de clausura del bicentenari dels maristes a Catalunya. Aquest setembre la sala d’actes dels Caputxins de Pompeia de Barcelona acull la darrera etapa de l’exposició itinerant “Maristes 200 i +”. La inauguració de l’exposició va omplir la sala i els parlaments van coincidir a remarcar la importància de la xarxa marista i la seva aportació en el món educatiu i juvenil.

El cardenal Joan Josep Omella va tancar els discursos inaugurals explicant que “treballant en xarxa i amb fraternitat el món canvia”. Va citar Hélder Câmara per recordar que quan “un petit home fa una petita cosa, és quan el món canvia”. També va explicar que “les dificultats sempre són una oportunitat per créixer”, referint-se a la casualitats que van portar els maristes a Catalunya el 1886. El provincial dels Maristes, Pere Ferré, va destacar que la ruta que durant un any ha fet l’exposició per Catalunya ha “visibilitzat el lligam del teixit social amb la xarxa educativa dels maristes”. En nom de les tres comunitats de germans maristes que hi ha a Barcelona, va parlar el germà Manel Pujol, destacant els fruits d’una presència de 118 a la ciutat.

Núria Cuenca, secretaria general del Departament d’Ensenyament, també va donar suport a la tasca educativa de la xarxa marista. Va remarcar la coincidència amb el plantejament educatiu del Departament en el que “els infants són el centre de les polítiques educatives, i això enllaça amb el plantejament de Champagnat”, el fundador dels maristes.

Testimoni marista

L’acte també va visualitzar el treball actual dels maristes a Barcelona amb un breu testimoni de l’experiència dels responsables i d’alguns joves i infants de les cinc obres que tenen avui a l’àrea de Barcelona: tres escoles, l’associació Gabellla, i la Llar Champagnat. La música, molt present en la tradició marista, també va tenir el seu lloc amb la interpretació d’una peça musical.

La inauguració de l’exposició a Barcelona va coincidir amb el lliurament dels premis internacional Jean-Baptiste Montagne d’innovació pedagògica i els Maine i Felip de pastoral. En els premis hi participen els centres maristes de la província de l’Hermitage: Catalunya, França, Grècia i Hongria.

En el lliurament hi van participar el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, el president de la Unió de Religiosos, Màxim Muñoz, i representats de la Fundació Escola Cristiana, de la Diputació de Barcelona, i de l’editorial Baula. El conseller provincial dels Maristes a Catalunya, Jaume Parés, va tancar l’acte demanat que els 200 anys i l’exposició siguin per pensar en el futur i només en el passat.

La mostra ha estat durant un any a diverses poblacions de Catalunya i finalitza el seu recorregut a Barcelona. En un format interactiu, recull la presència marista a Catalunya i diversos testimonis sobre l’impacte de l’obra educativa. A l’entrada, es troba una reproducció de la taula de La Valla, població francesca on fa 200 anys es reunien la primera comunitat de germans maristes.

Dimarts vinent hi ha un dels actes organitzats al voltant de l’exposició amb la taula rodona sobre "Eduquem per transformar" amb Jaume Funes, Montserrat del Pozo i l’exsuperior general Emili Turú.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.