Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(CR) “Millor fer un documental que un llibre”. Aquesta és la idea que van tenir el caputxins per celebrar els 400 anys de presència a Arenys de Mar. I no cal parlar només de la història si el més important és el que aporten avui els frares a la vida del poble. Així neix el documental “Caputxins d’Arenys, 400 anys” que es va estrenar la setmana passada amb una projecció al mateix convent. Durant aquests dies s’ha presentat també a la Jornada d’Estudis Franciscans i al Centre Cultural Calisay coincidint amb la inauguració de l’exposició que celebra l’Any Caputxí. Les properes setmanes es presentarà en els diversos espais de Catalunya amb presència caputxina.

El documental retrata la vida quotidiana del convent, però sobretot la irradiació que té a la població d’Arenys. Els servei socials i d'acollida, els voluntaris, la catequesi i grups de joves, el servei del terciaris franciscans... Però també recull la centralitat espiritual de la seva presència. “Resar també és una tasca i la nostra primera missió és resar”, explica el provincial del Caputxins de Catalunya, Fra Eduard Rey, que també resideix en el convent d’Arenys. Rey remarca que resar “també té una irradiació”. De la mateixa manera, el documental remarca la figura de Sant Francesc com a referent de la seva tasca

Jordi Roigé ha dirigit el documental produït per Animaset. Bona part del rodatge s’ha fet convivint durant gairebé una setmana al mateix convent. “Ens van obrir totes les portes", explicava Roigé en la presentació. El seguiment de la vida del convent també ha permès mostrar com la comunitat caputxina són un referent per tota la població d’Arenys i un patrimoni pel poble.

El documental es va projectar per primera vegada al convent d’Arenys coincidint amb la festivitat de Sant Antoni de Pàdua. Hi van assistir l’alcaldessa d’Arenys, Annabel Moreno, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, que després va presidir la missa i la benedicció del Pa de Sant Antoni.

Fra Edwin Paul va intervenir en la presentació amb una glossa sobre Sant Francesc. Va destacar que el que fa especial aquest sant és la seva idea de fraternitat: “Una comunitat ha de ser sempre més fraternal i mai autoritària. Per això ens anomenem fraternitat i no comunitat. L’amor d’un germà per l‘altre ha de ser més gran que el d’una mare pels seus fills”.

En l’homilia, Francesc Pardo ve explicar que la gran devoció a Sant Antoni s’explica perquè “el poble l’escoltava perquè parlava un llenguatge entenedor i perquè el que deia era coherent amb el que feia”. El bisbe va remarcar que això és precisament el que “avui els caputxins també voleu viure”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.