(Glòria Barrete –CR) Fer-se un lloc en l'agenda barcelonina d'actes és difícil i encara ho és més si l'acte que es proposa és un dilluns a les set de la tarda, horari en que conflueixen diversitat d'iniciatives a la capital catalana. Fa vint-i-tres anys, però, que la Fundació Joan Maragall organitza les sessions de reflexió sobre l'actualitat cultural i religiosa. El proper dilluns 14 de maig s'organitza la sessió número 200 que aquesta vegada canvia de lloc i se celebra a l'auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.
Les sessions mensuals sobre l'actualitat religiosa i cultural s'emmarquen dins de l'ideari de la Fundació Joan Maragall que a través de les seves activitats i publicacions busca ser un espai de debat i reflexió amb la missió de propiciar el diàleg fe-cultura. El curs 1995-96 s'inicien les sessions sobre l'actualitat per on han passat diversos noms del món de la comunicació, la cultura i la societat catalana.
La interacció del cristianisme en la cultura
El periodista Òscar Bardají porta divuit anys coordinant aquestes sessions. Va rellevar en el seu moment al també periodista Oriol Llop que havia substituït Albert Sáez i aquest a Àngel Castiñeira. Bardají recorda que la primera sessió que ell va coordinar va ser al maig de l'any 2000 amb la participació de Joan Francesc Cánovas.
"Les sessions sempre han buscat el diàleg entre el cristianisme i la cultura", recorda Bardají, "busca posar l'atenció entre la interacció del cristianisme i la cultura", en definitiva, cerca crear un espai per fer diàleg sobre el fet religiós en el moment cultural i possibilitar la trobada des de diferents sensibilitats, "portant gent de tots els àmbits i tendències".
Entre els molts ponents que han passat durant les 199 sessions que s'han realitzat fins ara hi ha noms diversos. Josep Cuní, Antoni Bassas, Mònica Terribas, Salvador Cardús, Joan Estruch, Enric Juliana, Josep Maria Solé i Sabater, Sílvia Còppulo, Francesc Torralba, Joan Rigol, Víctor Amela, Armand Puig, Llum Delàs, Pilar Malla, Antoni Puigvert, Xavier Bosch, Francesc Romeu, Vicent Sanchis, Muriel Casals, Jordi Llisterri, Francesc Rosaura, Josep Maria Casasús, Xavier Casanovas, Lluís Playá, Gemma Bonet, Francesc Cano, Vicent Partal, Victòria Molins, Jordi Amat, Oriol Izquierdo, Llúcia Oliva, Francesc-Marc Álvaro o Ferran Sáez.
"Mai s'ha posat com a condició que siguin creients", explica Bardají, sinó que intenten sempre portar gent de tots els mitjans i ambients socials, tot i que, reconeix que "els noms mediàtics sempre solen arrossegar més quantitat de públic".
Un públic fidelitzat
Tot i així, les sessions sobre actualitat religiosa i cultura a la Fundació Joan Maragall tenen un públic molt fidelitzat. "El gruix de la gent és repetidor, gent que sap que cada tercer dilluns de mes hi ha sessió d'actualitat des de fa molts anys".
Des de fa algun temps el format de les sessions d'actualitat ha variat. Ara es fa una entrevista amb preguntes i respostes al ponent, "per fer la sessió més àgil i per poder interpel·lar al ponent" i alhora els assistents reben un dossier amb els temes que es tractaran i un parell d'articles de fons escollits pel ponent per aprofundir i il·lustrar el tema d'aquell dia.
La sessió 200, que se celebrarà el dilluns 14 de maig a les 19 hores a l'auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, comptarà amb la participació dels periodistes Antoni Bassas i Lídia Heredia.