Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR/Andorra) El festival Canòlich Music del bisbat d'Urgell ja és sinònim d'èxit. Un cap de setmana a l'any en què s'explicita com la música pot ser eina evangelitzadora per als joves, a través de concerts, pregàries, tallers i una Eucaristia que ja s'ha convertit en puntal del Festival. Fa mesos que un centenar de voluntaris preparen el Canòlich Music.

La Sara, el Cèsar, el Fito, la Cristina, el Joan Carles, el Jaume, la Marta, el Lluís, el Juanma o el Pepe, són alguns dels noms d'aquest voluntariat silenciós que ha aconseguit que el novembre a Sant Julià de Lòria sigui binomi entre música i fe.

El Festival arrencava divendres a la nit amb els concerts d'obertura de l'Artista Convidat i el grup britànic de rap cristià LZ7. Un grup que omple sales de concerts arreu del món i que el divendres va combinar les seves cançons plenes de missatge amb la pregària a Jesús amb l'ajuda de tot el públic assistent.

La Laudato Sí, eix temàtic

L'eix conductor del cinquè Festival Canòlich Music era el respecte pel medi ambient a través del treball de l'encíclica del papa Francesc Laudato Si'. El dissabte al matí la jornada començava amb una pregària a l'església de Sant Julià de Lòria. Un gran arbre ocupava l'espai central del temple i durant la oració, amenitzada pel grup One, es va convidar als joves a reflexionar sobre la força de les petites accions individuals per tenir cura de la Creació.

La jornada continuava amb el tradicional concurs de grups de música de diferents escoles participants, el Dona't a Conèixer, amb participació de grups musicals d'escoles de Catalunya i Andorra.

La tarda s'iniciava amb la Crist-Experiènce, tallers conduïts per grups com Álvaro Fraile, Sal 150 o Assisi Producciones. "Quantes fotos penges a les xarxes cada dia?", preguntava Álvaro Fraile als joves del seu taller, "a qui t'adreces quan tens algun neguit o algun problema?, i quan tens alguna alegria, a qui dones gràcies?".

A través de la música aquest pare de família cristià anava posant Déu al centre de la conversa. En la mateixa línea que el grup protestant Sal 150, un grup de rock-celta de Tarragona, que introduïa les seves cançons amb una reflexió bíblica.

Una Eucaristia viva

Arribava l'hora de la celebració de l'Eucaristia. La carpa ja bullia durant l'assaig dels cants a càrrec del grup Gospel Viu, la formació catalana que compta amb 90 cantants de gospel. Era moment d'aturar i posar sobre l'altar el rerefons de tanta música i tanta energia.

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, es va fer present a la celebració a través d'un missatge en vídeo. Vives va animar als participants a seguir gaudint del Canòlich Music. L'Eucaristia, celebrada pel rector de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, i concelebrada per capellans de la diòcesi i el delegat de Joventut de la Conferència Episcopal Espanyola, Raúl Tinajero, va comptar amb els joves un cop més com a protagonistes.

"Com ressona l'Evangeli d'avui en vosaltres?", preguntava Chisvert a tres joves de la diòcesi. La Gemma, el Toni i la Irene van exposar les seves inquietuds i opinions. "Com el pastor que porta les seves ovelles, jo acompanyo a joves a la diòcesi, sóc un referent, tot i que entre tots construïm", afirmava la Gemma.

També va haver pensament per a tota aquella gent que ha de marxar de casa seva a causa del canvi climàtic, convertint-se en refugiats. "Hem de cuidar el Planeta no perquè hi visquem nosaltres, sinó pensant en les generacions futures que vindran i tenen el mateix dret que nosaltres a gaudir-ho", explicava la Irene. Chisvert finalitzava l'homilia demanant que el Canòlich Music sigui "un canvi a les nostres vides, i que junt amb els altres l'Eucaristia compartida sigui experiència de vida i de fe".

24 hores de música i fe

El Canòlich Music finalitzava amb 'Els companys de viatge', una vetllada que comptava amb la dansa, amb el grup Sal 150 i amb el DJ britànic Andy Hunter, per anar conscienciant als joves participants de les conseqüències del canvi climàtic i de la força de les accions individuals i col·lectives per pal·liar-ho.

Es posava així punt i final a 24 hores de música a través de les actuacions de deu grups diferents, la participació d'un miler de joves i l'organització del centenar de voluntaris. "L'any vinent repetim segur", expressaven els joves a les xarxes socials, "una experiència de música i fe a Andorra inimaginable", afirmaven altres. La carpa es desmuntarà aquest dilluns però la música i el missatge cristià continuarà ressonant.

[Fotografies: Catalunya Religió]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.