Salta al contenuto principale

(Ateneu Universitari Sant Pacià) Del 27 de novembre al 3 de desembre se celebra la II Setmana de la Bíblia, que culmina amb el Diumenge de la Paraula, que correspon al Diumenge primer d’Advent. La Setmana compta amb el suport de la Conferència Episcopal Tarraconense -els bisbes expressaran la importància de la Paraula de Déu en els escrits dominicals d’aquest proper diumenge- i està promoguda per l'Abadia de Montserrat, l'Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l'Editorial Claret i Ràdio Estel-Catalunya Cristiana.

El lema escollit per a aquesta segona edició és "La paraula de Déu és viva i eficaç" (He 4,12). Durant aquests dies, la majoria de les diòcesis catalanes organitzen, d'una banda, un acte central -amb presència del bisbe- i, d'altra banda, moltes activitats sorgides des de les parròquies i escoles, de manera que es formi una xarxa que capilaritzi la Paraula i faci que s’estengui i es difongui. Es poden consultar tots els actes organitzats al web www.setmanadelabiblia.cat.

"Catalunya és un país que sempre ha considerat la Bíblia com a cosa pròpia, i volem fer créixer l’amor a la Paraula, la qual s’ha manifestat a la humanitat sencera", va explicar el biblista Armand Puig, rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, en la presentació de la Setmana. La plasmació litúrgica d’aquesta devoció a la Paraula tindrà lloc el Diumenge de la Paraula (3 de desembre, Primer Diumenge d'Advent), en el qual començarà la lectura dominical de l’Evangeli segons Marc. "Serà un moment bonic per entronitzar la Paraula en les assemblees litúrgiques de manera solemne, al començament de la celebració", afegeix Puig.

Els dos actes centrals a Catalunya de la II Setmana de la Bíblia se celebraran els dies 28 i 29 a Barcelona. Dimarts 28, a les 19.30h, a la Sala Gaudí de la Fundació Catalunya-La Pedrera de Barcelona tindrà lloc una doble conferència, que impartiran Francesca Español, professora de la UB, i experta en romànic i gòtic, que parlarà sobre "La Bíblia i l'Art"; i Albert Soler, professor de la UB, expert en literatura catalana medieval, que ha titulat la seva ponència "La Bíblia i la literatura". A continuació, Joan Ferrer, president de l'Associació Bíblica de Catalunya i professor de la UdG, presentarà l’edició estàndard gran de la Bíblia Catalana Interconfessional (BCI).

I dimecres 29, a les 20.00h, el cardenal de Barcelona, Joan-Josep Omella, presidirà la meditació bíblica sobre la Sagristia i el Claustre de la Sagrada Família, que impartirà Armand Puig a la Basílica de la Sagrada Família, amb el títol "El camí cap a l'altar". L'acompanyament a l'orgue anirà a càrrec de l’organista Juan de la Rubia.

Finalment, diumenge 3 de desembre, a Montserrat, també se celebrarà el Diumenge de la Paraula, que començarà amb l'Eucaristia, a les 11h, amb un esment especial de la Paraula de Déu; tot seguit, a les 12.30h, els organitzadors de les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia dirigiran l'acte Cantem la Paraula a la Sala de la Façana del Monestir. A les 15.30h, el pare Antoni Pou, monjo de Montserrat, farà una visita comentada al museu bíblic, concretament, al dipòsit de Sant Millán. Per cloure la jornada, el pare Ramon Ribera-Mariné, biblista i monjo de Montserrat, impartirà la conferència "Què aporta la Bíblia al lector del s. XXI?" a la Sala de la Façana del Monestir.

Armand Puig destaca que “L’Església catòlica i les altres confessions cristianes han esdevingut prou conscients de la necessitat que la Paraula impregni tota la vida cristiana, tant comunitària com personal. La Paraula escrita o Escriptura ha de ser el nodriment de la fe, de la vida espiritual i de les opcions fetes en nom de l’Evangeli. Aquest és un anhel compartit per tots els qui apreciem el tresor de la Paraula, la qual és com un pou d’aigua viva a la qual s’abeuren els qui són pelegrins –com ho va ser el poble d’Israel mentre caminava pel desert cap a la terra promesa. Es tracta, a més, d’una Paraula eficaç, perquè fa allò que diu i promou la novetat de la Pasqua en el cor dels qui l’escolten. Cal que la societat i la cultura s’endinsin en la cosmovisió bíblica, carregada de línies de força del tot significatives en el nostre món global i plural. La Bíblia contribueix a fer aquest món més espiritual i més ètic".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.