Salta al contenuto principale

(Jordi Llisterri-CR) El fundador de la comunitat de Sant'Egidio, Andrea Riccardi, ha tornat aquest dimecres a Barcelona per defensar que es poden donar respostes al drama dels refugiats i que es pot acollir la immigració. En el dinar Barcelona Tribuna Riccardi ha exposat l'experiència de la Comunitat de Sant 'Egidio a Itàlia que a través de corredors humanitaris legals ha aconseguit portar més d'un miler de refugiats al país. Tenen en marxa nous programes per arribar als tres mil.

"Europa ha fallat" en la crisi de Síria i "la comunitat internacional ha estat sorda". Davant d'aquesta realitat l'exclamació de Riccardi és "On voleu que vagin els sirians! On voleu que vagin!".

De la mateixa manera que el papa Francesc va portar 25 refugiats sirians de l'illa de Lesbos al Vaticà, Sant'Egidio ha promogut una xarxa d'institucions i de famílies que han fet possible l'arribada de refugiats i sobretot, la seva acollida i integració. Un "procés comunitari" en el que "la clau de la integració és l'aprenentatge de la llengua, després l'escola pels nens, i finalment, feina pels adults". Tot s'ha pagat a través de l'Església, de les entitats col·laboradores i de donatius:"No ho ha fet l'Estat".

"Podem fer corredors legals"

Andrea Riccardi no ha volgut valorar la política migratòria del Govern espanyol però ha explicat que té "l'expectativa amb el cardenal Omella i el cardenal Osoro que Espanya també pugui veure la seva responsabilitat". Un exemple és el petit estat de San Marino que també ha acollit políticament la iniciativa. L'experiència a Itàlia és la prova que "podem fer corredors legals".

Més enllà de la crisi de Siria, i amb una mirada més àmplia a la immigració, Riccardi ha defensat que "cal obrir la via legal a la immigració". "Recordem que els murs no protegeixen d'una invasió" i que "el Mediterrani ens uneix encara que no vulguem estar units". Avui el Mediterrani continua sent "una autopista, un lloc de pas però també de mort", amb 25.000 víctimes mortals.

"Ens hem d'habituar a pensar que Europa i Àfrica tenen un futur comú", ha defensat reflexionant sobre les causes de la immigració africana a Europa. I el que no es pot mantenir és una situació on "el negoci del tràfic de persones ja mou més diners que el tràfic de drogues". La resposta també ha de ser europea: "si Europa no estem units, com se salvarà la nostra identitat?".

"No veig condicions per la mediació a Catalunya"

En el col·loqui a partir de les preguntes del públic, Andrea Riccardi també s'ha pronunciat sobre la situació a Catalunya. Des del setembre s'havia especulat amb la possibilitat que des de l'Església es fes una mediació en el conflicte.

"Per fer una mediació, primer de tot, cal l'interès de les parts", ha explicat. I que justament per això "no veig les condicions actualment" per donar-se aquesta mediació. També ha explicat que normalment Sant'Egidio no treballa en aquest àmbit a dins d'Europa.

Riccardi, però, ha expressat "el meu desig és que es trobi una via de diàleg que porti a un acord en un marc europeu. Avui Europa és un marc imprescindible".

Una ànima global

El president de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, ha presentat l'acte promogut per La Vanguardia i ha remarcat la tasca internacional de Sant'Egidio "amorosint conflictes que només de tant en tant apareixen als diaris".

Andrea Riccardi va fundar la Comunitat de Sant'Egidio a Roma el 1968 i avui el moviment té 50.000 membres arreu del món. Giró ha destacat que el més rellevant és que les comunitats continuen sent fidels als seus orígens i no són una ONG més, "són grups de cristians que resen plegats i que troben en l'Evangeli allò que dóna sentit a la seva vida".

Per Giró el rellevant és que allò que fan "és la conseqüència d'una manera de viure" centrada en els pobres i en l'Evangeli. Una mostra de com "la cultura cristiana és una dels teixidors d'una ànima global". El cardenal Joan Josep Omella també va assistir a la conferència.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.