Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté - David Casals / CR) Contra la por, els prejudicis i el desconeixement. La pau, la convivència i el plaer d’aprendre han estat la benzina que ha fet que la segona edició de la Nit de les Religions a Barcelona hagi anat rodada. Més de 30 comunitats de 13 religions diferents han participat en una jornada que impulsa que persones de totes les creences i conviccions coneguin les confessions presents a la ciutat d’una manera lliure i amena.

Projeccions audiovisuals, actuacions musicals, taller de turbants sikhs, meditacions..., han estat algunes de les activitats que les han posat a disposició de totes aquelles persones que han participat en jornada. Trencar tòpics és un dels principals objectius que es marca el grup de joves que per segon any consecutiu ha organitzat 'La nit de les religions de Barcelona'. Moltes de les comunitats participants són conscients que sovint hi ha prejudicis i malentesos, i per això, miren de sorprendre als assistents amb diferents estratègies.

L'Església Evangèlica Unida de Barcelona, situada al districte de Nou Barris, té situat al petit vestíbul que permet accedir al temple una frase que no deixa de cridar l'atenció: "Fem un cafè?". Només creuar la porta, un dels fidels es dirigeix amablement als assistents: "Al pis de baix trobareu una exposició sobre set homes i dones de tradició protestant que han marcat la història de la humanitat, en defensa dels drets humans i de la justícia social", explica.

Més visites

La resposta per part dels ciutadans “ha estat molt bona” segons explica Lola López, Comissionada d’Immigració, Diversitat i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, a la seu de la Centre Islàmic Camí de la Pau, al barri del Raval.

Cal destacar, a més, que “han augmentat les zones de visita i les inscripcions i hem doblat les expectatives de participació”, assegura. De fet la Comissionada, proposa ampliar els horaris de cara a edicions vinents per facilitar que els participants puguin visitar més espais. Aquest any, a més, s'hi ha sumat la Basílica de la Sagrada Família.

“Hem decidit venir per conèixer la religió musulmana, i sobretot ho hem volgut fer aquest any, després de tot el que ha passat a la nostra ciutat”, expliquen la Gemma i la Mar, dues visitants de 20 anys que han assistit a la sessió l’esmentada comunitat musulmana i que tenen clar que cal lluitar contra la islamofòbia. “Aquesta activitat d’avui promou l’apropament, la integració i la convivència”, assenyala Mohammed Iqbl Chaudry, vicepresident i portaveu del centre islàmic.

La #nitreligions2017 al Centre Islàmic Camí de la Pau al Raval

Una publicación compartida por Catalunya Religió (@catreligio) el

“Per què no ens tallem mai els cabells?”

“La Nit de les Religions em sembla molt interessant per conèixer altres confessions”, destaca Laura Molina, que ha seguit atentament la presentació de la comunitat Sikh al temple del carrer Hospital. Vestida per a l’ocasió, amb mocador als cabells i sense sabates, la jove de 28 anys estava contenta d’haver pogut entendre i viure aquesta confessió per unes hores. “No sempre tenim aquesta opció de visitar altres religions”, comenta. “Bé, sí que la tenim però ni tan sols ens la plantegem i és una oportunitat meravellosa”, reflexiona la Laura.

“El nostre objectiu és que la gent conegui la diversitat de les religions de Catalunya i aquest esdeveniment ens ajuda molt”, subratlla Bhagwant Singh, portaveu del Gurdwara sikh. Sobre el tipus de públic que reben, explica que “Hi ha de tot. Més gent gran però molts joves i ens agrada molt que hi participin tots”.

Gagandeep Singh ha estat qui ha mostrat detalladament la realitat de la seva confessió i ha respost a totes aquelles preguntes que sempre aixequen més curiositat, com per exemple, per què els sikhs mai es tallen els cabells. “Nosaltres creiem que no hem de canviar la manera com hem estat creats per la natura”, detalla al públic, mentre assenyala la part baixa de l’esquena i assegura que els cabells els arriben, com a màxim, fins allà.

Ganes de compartir, celebrar i conviure

A l’Església Ortodoxa Protecció de la Mare de Déu, la Tea, membre de la comunitat natural de Geòrgia, també ha valorat molt positivament que aquest dissabte s’hi hagin afegit convidats “cadascú pot tenir conviccions i creences diferents però aquesta iniciativa em sembla molt bé”. L’entitat, a més d’un audiovisual i el cant dels vespres, mostrava una exposició sobre l’art de la iconografia.

Una altra de les activitats d’enguany ha estat la visita guiada per alguns dels centres. La Núria ha vingut del Maresme per seguir-la. “Jo sóc una persona curiosa i sempre aprofito per entrar a esglésies ortodoxes, sinagogues, mesquites, etc. Aquí al Raval també reconec que aquesta ha estat una manera de vèncer les meves pors en entrar sense cap problema a un pis o a un local per conèixer una comunitat”, ha explicat.

La Fundació Privada Jabad Lubavitch. Call Barcelona Wines & Books, ha estat una de les que s’ha incorporat a la iniciativa en aquesta segona edició. Daniel Santillo, el seu responsable, ha presentat el moviment hassídic dins el judaisme. Cal recordar però que, per a aquesta confessió, el dissabte és un dia sagrat i per això Santillo ha aprofitat per compartir el final del Sàbat amb els visitants.

#nitreligions2017 Al centre de la Fundació Jabad Lubavitch

Una publicación compartida por Catalunya Religió (@catreligio) el

L’espiritualitat, el Messies, el rol de la dona en el judaisme, els rituals i la clara distinció amb el sionisme han estat alguns dels temes que s’han tractat durant el debat en aquest centre, a una botiga de vins i llibres d’aquesta tradició que per cert, segons Santillo “és de les úniques del món”.

Entendre

Al barri del Poblenou, a l'antic recinte fabril de Can Ricart, un grup sufí ha interpretat una obra de teatre que incorporava petites poesies i música d'aquesta tradició, considerada com la branca més mística de l'Islam. "El que no s'entengui avui, s'entendrà més tard, tingueu present que la imaginació és un tema molt treballat per nosaltres", han explicat a l'inici de la seva presentació. "No puc dir-te rosa, la vida de la rosa curta, el meu amor és etern", indicava un dels textos que han recitat.

També s'han interpretat melodies de tradició sufí a Minhaj Al Quran, una organització musulmana d'origen pakistanès fundada fa més de 20 anys, i que té presència a més d'una vintena de països. A Barcelona, compta amb un oratori al barri del Raval.

Meditar

A Barcelona hi ha quatre centres de culte jueus, el més antic dels quals complirà l'any vinent cent anys. És la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), situada al barri de Sant Gervasi, i el seu responsable de relacions institucionals, Jorge Burdman, mostrava els assistents el bé més preuat del recinte, els rotlles de la Torah.

La Casa del Tibet és un dels centres budistes de Barcelona amb més tradició. La seva participació a 'La nit de les religions' ha consistit en una sessió pràctica d'introducció a la meditació. "Primer ens han explicat la vida de Buda i els tres principis bàsics del budisme, que són allunyar-se del mal, apropar-se al bé i controlar la ment", explica l'Alba, una de les assistents.

A les 23.00 hores, han fet una ofrena floral a la platja de la Barceloneta la comunitat Wicca Celtíbera. Es tracta d'un grup format per una quarentena de persones de tradició pagana, i que pretén recuperar els cultes que existien a la Península Ibèrica abans de la romanització.

Trencar tòpics

AUDIR (Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós) ha organitzat l’esdeveniment, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos i de l’Obra Social la Caixa. De mitja tarda doncs i fins ben entrada la nit, Barcelona ha demostrat, una vegada més, que és una ciutat de convivència i pau i que les seves comunitats religioses tenen voluntat de mantenir les seves portes obertes.

Es tracta d'un projecte que va néixer fa sis anys a Berlín, i que l'any passat el grup jove de l'Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós va decidir portar a Barcelona. "Només coneixent es poden trencar tòpics; fa falta més cultura religiosa", conclou la presidenta d'aquesta entitat, Montse Castellà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.