(David Casals-CR) "Som la cita anual amb la diversitat religiosa". Així ha començat aquest dissabte la segona edició de 'La Nit de les Religions de Barcelona'. Es tracta d'un projecte organitzat pel grup de joves de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir) i que consisteix en una jornada de portes obertes en 33 llocs de culte de la ciutat.
El projecte va començar l'any passat, emmirallant-se amb Berlín, que aquesta primavera va celebrar la seva sisena nit de les religions. L'objectiu de la iniciativa és fomentar el coneixement: "Volem construir xarxa i que la religió no sigui un tabú", ha explicat una de les coordinadores del projecte, Veronica Sartore.
Un acte institucional al Palau Macaya de Barcelona ha donat inici a 'La nit', on han assistit el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i la comissionada d'Immigració, Intercultural i Diversitat de l'Ajuntament, Lola López, entre altres.
El periodista de TV3 Carles Solà, que ha conduït l'acte, ha fet una crida a la convivència. "Som una resposta de pau i unitat davant del terror", ha explicat.
"Aquest país necessita normalitzar la diversitat religiosa i visibilizar-la; la immensa majoria dels ciutadans així ho creuen, però al mateix temps reconeixen que estan desinformats", ha explicat Vendrell. "Des de la Generalitat compartim el fons de la iniciativa, que enguany ha implicat un 40% més de comunitats que l'any passat", ha afegit.
López ha assegurat que iniciatives com aquesta demostren que la "resposta excel·lent" que ha tingut Barcelona i el seu teixit associatiu davant dels atemptats de fa un mes, reivindicats per l'autoanomenat Estat Islàmic. "Periodistes d'Estats Units o Països Baixos em van preguntar què feia diferent la reacció de Barcelona; és per iniciatives com aquesta, o pel llegat de pensadors com Raimon Panikkar, de qui l'any que ve es complirà el centenari del seu naixement", ha agregat.
La presidenta de l'Audir, Montse Castellà, ha assegurat que front el “rebuig, la polaritat entre i enemics i el rebuig” és necessari combatre “la ignorància i el desconeixement”. En aquest sentit, el president del Grup Estable de Treball entre Religions (GERT), Mohammed Halhoul, ha destacat la llarga trajectòria de les entitats religioses catalanes en defensa del diàleg interconviccional.
La Fundació Obra Social La Caixa, que dóna suport a la iniciativa,ha explicat que la interculturalitat és una de les seves apostes des de fa més de 15 anys. "Volem ajudar a la integració i al foment de la convivència, i en els 37 projectes on participem, és molt habitual que hi hagi iniciatives de diàleg interreligiós", ha explicat el seu seu responsable d'interculturalitat, Francesc Ventura.