Salta al contenuto principale

(CR) El bisbe de Solsona Xavier Novell acaba de fer públic el document 'Criteris per a l’ús de les esglésies i les capelles per a actes extralitúrgics'. Es tracta d'una normativa diocesana que delimita quines activitats responen al tarannà sagrat d'aquests llocs de culte i que encoratja els rectors “a restringir progressivament els actes extralitúrgics”.

“Un servidor que s’ha fet un tip de veure el que no toca en moltes de les nostres esglésies”. Així acomiada Novell la glossa d'aquest diumenge, on situa la necessitat d'establir aquests criteris. Per una banda, recull la possibilitat d'oferir concerts de música sacra. Però per una altra, parla d'una progressiva incorporació de “composicions profanes i, més puntualment, representacions, festes, xerrades i fins actes sectaris”.

Segons el bisbe, els criteris que ha signat són fruit de “la prudència pastoral”. Al llarg del text destaca el caràcter excepcional de les activitats que no són estrictament per a retre culte a Déu i per això considera que convé restringir-les. “Avui, a diferència de l’època en què va començar aquest fenomen, hi ha teatres i locals socials en tots els pobles” apunta en la glossa.

En el document també demana “fer la pedagogia necessària envers els promotors dels actes extralitúrgics no adients perquè comprenguin que, malgrat el costum creat, han de cercar altres espais més escaients”.

Prohibits els actes religiosos interreligiosos i no cristians

El document anuncia de forma concisa en els punts 2 i 3 la prohibició de “l’ús de les esglésies i capelles per a actes religiosos no cristians” i per a “actes interreligiosos”. A la presentació inicial del text diu que “les darreres migracions han portat, a les nostres viles i ciutats, persones d’altres confessions cristianes i d’altres religions”.

I, tot i que defensa “la cessió puntual o temporal d’esglésies o capelles a les comunitats ortodoxes o d’altres confessions cristianes orientals”, lamenta “alguna cessió per a actes sectaris o de caràcter religiós no cristià”.

Els temples no poden ser considerats com a llocs 'públics'

Novell també estableix uns “prerequisits” per a “actes no siguin organitzats i promoguts per la mateixa parròquia”. Aquests ítems van des de presentar una sol·licitud per escrit, a explicar els motius pels quals es pretén cobrar entrada en cas que no sigui un acte gratuït, passant per la necessitat d'enretirar el pa de l'eucaristia del sagrari durant l'activitat.

El bisbe de Solsona parla del ritual de la dedicació d’una església i menciona la regulació de l'ús dels temples d'acord amb el dret canònic. “De la normativa vigent es dedueix que els temples no poden ser considerats com a llocs 'públics' disponibles per a qualsevol tipus d’activitat”.

També dedica un des punts a parlar dels temples que mantenen culte de forma habitual i que són propietat d’entitats civils o que han estat cedits establement. En cas de proposar “actes obertament contraris 'a la santedat del lloc'” demana, entre d'altres coses, revocar la cessió del temple o cessar-hi el culte.

Novell tanca el document amb una crida a fer pedagogia religiosa: “Animo a ajudar a tots aquells que per ignorància desconeixen que les esglésies i les ermites són el lloc on els fidels lloem i donem glòria a Déu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.