(Arquebisbat de Barcelona) Prop de 200 participants entre bisbes, responsables de pastoral juvenil, escolar, universitària, vocacional i catequètica de les Conferències Episcopals de Europa es reuniran del 28 al 31 de març a Barcelona per debatre i afrontar la qüestió de l’acompanyament als joves. En una roda de premsa celebrada aquest divendres al Seminari Conciliar de Barcelona, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, ha explicat que “l’objectiu d’aquest simposi europeu és acompanyar els joves a respondre lliurament a la crida de Crist” i ha recordat que “la presència de l’Església en l’àmbit juvenil és intensa i diversa a Catalunya, a l’Estat i a Europa”.
Michel Remery, vicesecretari del Consell de les Conferències Episcopals d’Europa (CCEE), ha avançat que “les vocacions juvenils és un dels àmbits que volem tractar amb profunditat en el simposi que comença dimarts a Barcelona”.
La trobada està organitzada pel CCEE juntament amb la Conferència Episcopal Espanyola i l’Arquebisbat de Barcelona. Amb el lema “Acompanyar els joves a respondre lliurament a la crida de Crist”, la trobada començarà el dimarts, 28 de març. L’arquebisbe metropolità de Westminster i vicepresident del CCEE, el cardenal Vicent Nichols, el vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio Cañizares juntament amb l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, oferiran la salutació de benvinguda als participants.
Durant els quatre dies de simposi es parlarà de les necessitats de la persona que és acompanyada, de com realitzar aquest acompanyament, d’Evangelització i bones pràctiques o de la bellesa com a valor. Entre les activitats previstes està programada la celebració d’una Fira de Bones Pràctiques que poden servir d’ajuda i exemple per inspirar col·lectivament i donar a conèixer noves realitats que puguin ser reproduïdes en altres contextos. A més es celebrarà un Plenari sobre el futur Sínode de 2018, dedicat a vocacions i joves. El dia 31 de març els participants faran públiques les conclusions de la Trobada.
L’arquebisbe metropolità de Cracòvia, Marek Jedraszewski, president de la Comissió del CCEE per a la Catequesi, Ensenyament, Universitat, explicarà en la primera conferència quins són els temes més rellevants en l’acompanyament dels joves en l’actualitat. El president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella, parlarà sobre l’Evangelització i bones pràctiques. Fisichella farà reflexionar els participants sobre la importància que tenen els exemples o com deixar-se inspirar pels altres.
A la pregunta “Com podem acompanyar, respectant la llibertat humana?”, pretén donar-hi resposta en una ponència la Lola Arrieta, Carmelita de la Caritat Vedruna, experta en acompanyament juvenil. En el transcurs de la trobada destaca també la conferència “Sagrada Família: bellesa, art, arquitectura i litúrgia”. Michel Remery, vicesecretari del CCEE i investigador de l’àrea de Litúrgia i Arquitectura de l’Escola de Teologia Catòlica de la Universitat de Tilburg, serà l’encarregat de desenvolupar aquest tema, en què es proposa a Gaudí com a testimoni de vida. El darrer dia del simposi europeu, el president del CCEE i arquebisbe metropolità de Gènova, cardenal Angelo Bagnasco, reflexionarà en el discurs final sobre les línies a seguir en el futur a la llum de les conclusions que s’aporten.
Aquest simposi europeu constitueix una etapa significativa del camí que portarà a l’Església a celebrar l’octubre de 2018 un Sínode sobre els joves i la vocació. De fet, les conclusions dels treballs d’aquests dies a Barcelona seran traslladats directament al Sínode. També serviran com a fonament per a la reflexió de la propera Assemblea Plenària del CCEE (Minsk, 28 setembre – 1 octubre) centrada en els joves, a través de la qual el CCEE pretén oferir als pares sinodals una contribució concreta. Amb l’horitzó del Sínode de 2018, durant el simposi el cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, tindrà una trobada amb els agents pastorals.
La informació completa i actualitzada d’aquest simposi es pot trobar a la web de la CCEE: