Salta al contenuto principale

(Sant Joan de Déu) La Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar ha emès un comunicat sobre l'agressió que va patir una persona que dormia al carrer, el passat mes d'octubre, i la detenció dels seus presumptes agressors la setmana passada. El text alerta que "l’aporofòbia –l'aversió als pobres– segueix present a casa nostra" i per això animen a "denunciar qualsevol tipus d’agressió cap a persones amb una especial vulnerabilitat social". Aquesta xarxa està formada actualment per trenta tres entitats i organitzacions, entre els quals s'hi troba Sant Joan de Déu Serveis Socials.

Comunicat de la Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar

El passat 9 d’octubre una persona sense llar va ser agredida i amenaçada de mort mentre dormia en un caixer de Barcelona.

Segons les declaracions de la víctima, inicialment no va voler obrir el caixer però davant de la insistència dels agressors va accedir a fer-ho. En obrir la porta, un d’ells li va clavar diversos cops de puny i va seguir fent-ho mentre l’altre treia diners. En marxar la van amenaçar de mort. El passat 11 de gener van ser detinguts els presumptes autors de l’agressió.

Davant d’aquests fets, des de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL) manifestem:

–El nostre rebuig i condemna d’aquests fets.

–Compartim i recolzem que els investigadors hagin remès el cas al Fiscal Especial per a delictes d’odi a Barcelona, en considerar que “els autors dels fets van cometre un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, a més a més de dos delictes de lesions i amenaces”.

–Considerem intolerable que una persona pugui ser agredida físicament o verbal per la seva condició familiar, social i/o d’extrema vulnerabilitat. En aquest cas, pel fet d’estar en situació de sense llar.

–Alertem que, malgrat les campanyes de sensibilització i els instruments legals, l’aporofòbia segueix present a casa nostra.

–Recordem que, segons l’informe de l’Observatori Hatento, el 47% de les persones sense llar afirmen haver sofert, al menys, un incident o delicte d’odi tractant-se en un 23% dels casos d’agressions físiques. El perfil dels agressors és majoritàriament el d’homes joves que tornen de “festa”. De la mateixa manera, recordem que segons les dades facilitades pel Centre d’Acollida ASSÍS, cada 5 dies mor una persona sense llar als carrers d’Espanya, el 27% per agressions.

–Animem les víctimes en particular i la ciutadania en general a denunciar qualsevol tipus d’agressió, en aquest cas, les realitzades cap a persones amb una especial vulnerabilitat social.

–Ens posem a disposició de la Fiscalia, forces de seguretat, àmbit sanitari i mitjans de comunicació per a seguir treballant per a la prevenció, denúncia i acompanyament de les persones víctimes d’agressions i delictes d’odi vinculats a l’aporofòbia.

Segons el darrer recompte de la XAPSLL, al maig del 2016, a la ciutat de Barcelona hi ha 3.000 persones en situació de sense llar, de les quals, 900 dormen al carrer. No tenir garantit el dret a un habitatge digne i estable exposa les persones a situacions de violència i vulnerabilitat.

Barcelona, 20 de gener 2017

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.