Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “La Bíblia és un llibre per a tothom, no només per als qui creuen”. Amb aquest esperit s'ha preparat la Setmana de la Bíblia que organitzen conjuntament els bisbats catalans i diverses entitat eclesials catalanes del 21 al 27 de novembre. La setmana vinent se celebren actes cada dia a Barcelona i també n'hi haurà a la resta dels bisbats. El diumenge 27 vol ser un dia on també es posi de relleu la centralitat de la Paraula de Déu en totes les celebracions litúrgiques a les parròquies de Catalunya.

La Setmana de la Bíblia va ser aprovada pels bisbes catalans a partir d'una proposta de l'Associació Bíblica de Catalunya, sota el patrocini de la Conferència Episcopal Tarraconense. La setmana ha estat organitzada per l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret i Ràdio Estel i Catalunya Cristiana.

Tots els actes es poden consultar a www.setmanadelabiblia.cat i es mouen en el terreny eclesial, però també en el cultural i artístic. Per exemple, la setmana inclou una projecció de la pel·lícula 'El Cant dels Ocells' presentada pel seu director, l'innovador Albert Serra. També una meditació sobre la Façana del Naixement a la Basílica de la Sagrada Família o una lectura del Càntic dels Càntics, amb cares populars com la de Tomàs Molina. I Ramon Llull i la Bíblia serà el tema d'una taula rodona. Tots els actes són gratuïts i només cal reservar l'entrada per a la sessió a la Sagrada Família.

El rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, el biblista Armand Puig, va presentar els actes aquest dimecres remarcant que “la Bíblia és un llibre del nostre temps”. Un text que és “un relat simbòlic com ho són avui les novel·les, les series de televisió o les pel·lícules”, amb la diferència que la Bíblia no marca només una època sinó que “ha marcat desenes de cultures al món: la Bíblia té la capacitat de traspassar èpoques i segles, i d'arrelar en la vida del qui la llegeix”.

La primera setmana bíblica de l'Església catalana

Per la seva banda, Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, va remarcar el fet que fos “la primera setmana bíblica conjunta”. Tot i que aquest any bona part del programa se centra a Barcelona, a partir d'aquesta primera experiència s'espera que “l'any vinent tindrà un creixement més gran”. Miracle va destacar la sensibilitat en la difusió bíblica que sempre hi ha hagut a Catalunya, que va recollir i impulsar el Concili Provincial Tarraconense.

A més dels actes de caire més religiós que es faran a les deu diòcesis –pregàries al voltant de la Paraula de Déu, meditacions o catequesis bíbliques– el diumenge 27 s'ha convidat a totes les parròquies que iniciïn la celebració dominical amb una entronització del llibre de la Paraula. Es tracta de remarcar solemnement l'entrada de Leccionari que conté els textos bíblics que es proclamen durant la missa. Les delegacions de Pastoral Litúrgica i el CPL han preparat unes indicacions per orientar aquesta celebració. Norbert Miracle explicava que aquesta part de l'eucaristia ha contribuit a mostrar que “l'ambó, des d'on es proclama la Paraula de Déu, no és un faristol. És un lloc amb dignitat”.

El monjo de Montserrat Antoni Pou va explicar que el diumenge 27 abans de la missa conventual es farà una Lectio Divina. En acabar la celebració del primer diumenge d'Advent, a la Sala de la Façana del Monestir es farà una pregària cantada promoguda per les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat.

El treball que des de fa anys realitzen les entitats de promoció bíblica de Catalunya es visualitza amb les nombroses edicions que s'han fet d'aquest text i la seva difusió. Concepció Huerta, de l'Associació Bíblica de Catalunya, va explicar que la Bíblia Catalana Interconfessional (BCI), publicada per primera vegada el 1993, ha difós més de 110.000 exemplars, als que s'hi han de sumar els 30.000 de l'edició popular il·lustrada per Perico Pastor. D'altres edicions, com la que inclou només el Nou Testament, se n'ha fet 300.000 exemplar. I també hi ha altres versions amb gran difusió com la Bíblia de Montserrat.

Huerta va destacar que ja fa temps que també es pot disposar gratuïtament de la Bíblia als dispositius mòbils a través de l'aplicació de la BCI. La Bíblia de Montserrat també està disponible per mòbils i tauletes. Qui no s'acosta a la Bíblia és perquè no vol o perquè ningú l'ha convidat a fer-ho.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.